Jobbruschen i Åtvidaberg tog fart 2013. Utvecklingen är remarkabel: Näst Linköping är arbetsmarknaden i Åtvidadaberg hetast i länet. Jobbruschen är en massiv, framrullande vårflod som pressar de tidigare höga arbetslöshetstalen tillbaka. Ronny Mårtensson, vd Åtvidabergs Sparbank, är kanske den som känner den lokala arbetsmarknaden bäst av alla: "Min bild är att näringslivet tuggar på riktigt bra. Styrkan är att många mindre företag anställer, det tyder på stabilitet."
Åtvidabergshus illustrerar kraften i jobbruschen. Här arbetade 20 personer 2011. I dag har Magnus Andersson, vd, 57 personer på lönelistan. Företaget har kontrakt med stora byggbolag och rider på den accelererande småhusboomen: "Orderingången tyder på att vi plockar in ytterligare ett gäng på ungefär tio personer under sommaren", säger Andersson. Han beskriver början av året som "ryckig och lite osäker", men "nu har det lossnat ordentligt". Företaget omsatte 63 miljoner kronor 2014. Nytt rekord. Nu spänner Magnus Andersson och hans anställda bågen: "Målsättningen är 100 miljoner kronor i omsättning, och med hjälp av våra samarbetspartners kan vi nå dit redan 2016."
Enligt Arbetsförmedlingen i Linköping minskar arbetslösheten mest i Åtvidaberg, Boxholm och Mjölby. Statistiken är entydig: I dag är 168 Åtvidabergare öppet arbetslösa. Mars 2014: 193. Mars 2013: 218. För tre år sedan stack Åtvidaberg ut i kraft av bland annat hög arbetslöshet bland unga 18–24 år. Näst högst i länet. I dag gäller motsatsen. Jobbruschen bland unga i Åtvidaberg 2013–2014 är den intensivaste sedan högkonjunkturen vid 90–talets slut. Baksidan av framgångsmyntet: Svårare för arbetsgivarna att hitta folk: "Hittar vi rätt person anställer vi direkt", sa Martin Siggesjö, vd Minec Produktion AB, i Corren i mars. Ronny Mårtensson: "Det är den gängse bilden när det gäller industrin. Att söktrycket till industriprogrammet är lågt beror på att vi inte klarat av att berätta för ungdomarna om de många kluriga och roliga jobb som finns i industrin."
Mårtensson nämner Industrigallerian på Örsätter som ännu ett kvitto på att näringslivet rullar på bra: "Det mesta av de stora ytorna är uthyrt, i övrigt finns inte många tomma industrilokaler i Åtvidaberg."
– Det är en jäkla snurr, sammanfattar Ronny Mårtensson.