Marie odlar en food forest på gården

På gården utanför Gamla Berg planerar Marie för öppen trädgård och självplock av ätbara växter.

Marie Krönström ärvde en bok av mormor och morfar om ätbara vilda växter. Idag har hon påbörjat en food forest på gården hemma.

Marie Krönström ärvde en bok av mormor och morfar om ätbara vilda växter. Idag har hon påbörjat en food forest på gården hemma.

Foto: Sandra Lindblom

Åtvidaberg2023-10-16 17:00

Marie Krönström har sedan barnsben tyckt mycket om att vara i naturen. När hon ärvde en bok om ätliga vilda växter av sin mormor och morfar väcktes hennes intresse på allvar. När sambon Robin hittade gården som var till salu utanför Gamla Berg, nordost om Åtvidaberg, kändes det helt rätt och flyttlasset gick från Linköping.

undefined
På gården finns en anlagd damm där man satt ut kräftor.
undefined
Marie Krönström ärvde en bok av mormor och morfar om ätbara vilda växter. Idag har hon påbörjat en food forest på gården hemma.

Gården som omfattar cirka 20 hektar mark har gjort det möjligt för Marie att utforska sitt intresse för ätbara växter ytterligare. Idag håller hon på att omvandla ett och ett halvt hektar till skogsträdgård.

– Jag har läst mycket om skogsträdgårdar eller foodforests som de heter på engelska. Det handlar i grunden om att odla med skogen som förebild.

Marken för odlingen ligger nära boningshuset och användes fram till för några år sedan som bete för grisar och senare får. För ett otränat öga är det inte självklart var odlingen börjar bland träden, och det är precis som Marie vill ha det.

undefined
Marken där Marie påbörjat sin food forest omfattar 1,5 hektar och har tidigare använts för bete till får och grisar.
undefined
Piplök är en av Maries personliga favoriter och används mycket i matlagning.

– Jag får inspiration av att vara på platsen och observera. Vad växer idag? Det ger mig ledtrådar till vad jag ska odla framöver just där. Jag vill inte göra om en massa.

Samtidigt har det nya projektet tagit lite mer tid än hon trodde och vädret har inte samarbetat.

– Den stora utmaningen har varit torra perioder. Jag var inte beredd att lägga så mycket tid på etableringen av växterna, men när den väl är gjord så klarar de sig själva.

Tillsammans med sambon Robin planerar hon gårdens nästa projekt – ett växthus under jord. De har grävt en större tunnel där deras växthus kommer att byggas.

– Det blir som en stor jordkällare med fönster. Jag vill visa att vi kan odla det mesta även på våra breddgrader om man har rätt grejer.

undefined
På gården förbereds det för ett underjordsväxthus. Det blir som en jordkällare med fönster som möjliggör odling av mer exotiska växter.
undefined
Vägen fram till det underjordiska växthuset.

Familjen med tre barn använder mycket av det som odlas i sin egen matlagning. Eftersom många av växterna vanligtvis inte ingår i recepten så får Marie prova sig fram. Barnen tycker det är roligt att plocka själva och Marie gör det gärna till något av en skattjakt för att öka deras lust att vara i trädgården.

– Jag vill ha en trädgård att umgås med. Det gör man inte direkt i ett potatisland.

I planteringen finns allt från perenna växter till årets odling av grönsaker, men också en och annan solros. Odlingen håller på att växa fram och utökas varje år. Nästa säsong hoppas Marie kunna bjuda in fler att upptäcka hennes skogsträdgård.

– Min tanke är att öppna upp för besök och självplock i den mån det går. Nästa år hoppas jag kunna vara med på Torsdagsturen som anordnas i Åtvidaberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!