Effekterna av förra årets heta sommar ekar i skogarna. Förutom utbredd plantdöd och uttorkade lövskogar är landets granar extra utsatta. Det beror på att den cirka fyra millimeter långa granbarkborrshanen borrar sig in under barken, äter av stammen och bygger bo.
– Sen tar det ungefär två månader innan trädet dör, säger Jonas Nilsson, VD på Baroniet Adelswärd AB.
Baroniet som äger 2,6 miljoner kubikmeter skog i Åtvidabergs kommun har drabbats svårt av granbarkborrarnas angrepp.
– Hittills i år har vi tagit hand om ungefär 8 000 kubikmeter skadad skog. Totalt avverkar vi ungefär 80 000 kubikmeter skog per år, så det är en tiondel av vår årsproduktion, säger Jonas Nilsson.
Det är inte heller enkelt att hitta de skadade träden i skogen. Ledtrådarna som skogsägarna letar efter är de blyertsspets-små hålen som borrarna lämnar efter sig i barken.
– Vi har haft minst en kille som nästan hela sommaren bara gått och letat angrepp på skogen. När man hittar angreppen får man snitsla in det skadade området och sen anlita entreprenörer som forslar ut det. Det viktigaste är snabb borttransport innan insekterna hinner sprida sig.
När Jonas Nilsson berättar om den skadade skogen kör en lastbil förbi med tre fyllda flak fällda träd.
– Det där är också angripna träd, säger han och pekar. Det är nog 45 kubikmeter som åker där.
Vad händer med de träden nu?– Just de där träden duger fortfarande som massaved.
Trädens egentliga syfte var att säljas som sågtimmer. Men när granbarkborren bott i trädet ett tag börjar det att gulna och barken lossna. Då duger trädet inte längre som sågtimmer och får istället säljas som massaved, som används vid tillverkning av pappersmassa. Massaved säljs för ungefär halva priset gentemot sågtimmer. Om träden hinner dö helt kan det endast användas som värmeved.
Vad betyder det rent ekonomiskt?– Det är svårt att säga exakt men det handlar om miljontals kronor i missade inkomster, plus allt extraarbete, säger Jonas Nilsson.
Och skadorna och summan tickar på. Den första svärmningen av granbarkborrar skedde i maj och den menar Jonas Nilsson att Baroniet mer eller mindre har koll på.
– Men så har det ju skett en andra svärmning i juli och fram till nu ungefär. Den har vi inte riktigt koll på än, så vi vet inte hur mycket skadad skog vi har till hösten. I värsta fall har vi lika mycket till.