Många håller inte tider

Kommunens förskolechefer vädjar nu till föräldrar att hålla sina schematider inom barnomsorgen.

Foto: Mikael svensson

ÅTVIDABERG2017-03-22 09:00

Det är tryck inom barnomsorgen. Efter en nedgång för något år sedan ökar barnkullarna.

– Vi har större inflyttning och många barn som är födda 2015 och 2016. Vi har fått stärka upp med mer personal, säger förskolechef Lena Karlsson Bergholz, förskolechef för Åtvidaberg och Falerum.

Behovet har fått kommunen att utöka barnomsorgen. I januari återöppnades en avdelning i Eksätter. Ytterligare en avdelning öppnas under våren.

I dagarna har Lena Karlsson Bergholtz tillsammans med biträdande förskolechef Hillevi Säberg och Ulla Sundén, förskolechef för Björsäter och Grebo gått ut med en uppmaning till föräldrar med barn i kommunens barnomsorg.

I brevet uppmanas föräldrar att hålla tider samt ha ett korrekt och uppdaterat schema för barnomsorgen.

– Vi har en situation i dag med många barn inom barnomsorgen. Både för barn och personal är det viktigt att tiderna hålls.

Av brevet framgår att det är ”många som överskrider sina schematider. Detta får stora konsekvenser för vår verksamhet och för vår personal.”

Lena Karlsson Bergholtzförklarar att personalens scheman läggs utifrån de scheman föräldrar lämnat in och inte utifrån förskolan öppettider, som ger föräldrar rätt till barnomsorg mellan kl 6 och 18.30.

– Vi har till exempel inte personal till 18.30 om vi inte har barn på schema så sent. Många sköter tiderna bra, men ibland tror jag att föräldrar inte förstår följderna av att man lämnar för tidigt eller hämtar för sent.

Lena Karlsson Bergholtz pekar på kostnader för övertid.

Hon nämner också att barn som har långa dagar behöver få komma till ro i slutet av dagen, men att det blir svårt att uppnå om föräldrar som ska hämta barn tidigare på dagen blir sena.

– Vi vill med brevet vara tydliga, utan att vara otrevliga ,säger Lena Karlsson Bergholtz.

I brevet betonas: ”För att vi ska kunna leverera en bra pedagogisk verksamhet för alla barn, måste ni vårdnadshavare efterleva vårt krav på korrekt schema” samt :”Vi bemannar vår verksamhet efter antalet barn”.

Förskolecheferna passar i brevet på att förtydliga att förskoleplacering enbart gäller för arbetstid, studietid samt resa till och från arbete eller studier.

Vidare att frånvaro måste meddelas, samt att man ställer krav på att återkomst efter sjukdom, ska meddelas senast kl 11 dagen innan.

Om föräldrar vid upprepade tillfällen överskrider schematider kan kommunen komma att begära in verifierade arbetstider/studietider.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!