Malin ska leda socialdemokraterna i kommunen

Hon tvekade först, men sa till slut ja. "Jag känner mig fortfarande ganska ny i politiken", säger Malin Svensson, nytillträdd ordförande i Åtvidabergs arbetarekommun.

Malin Svensson valde att engagera sig politiskt för två år sedan. Nu blir hon ordförande för Åtvidabergs arbetarekommun och vill jobba för att få fler att engagera sig i politiken.

Malin Svensson valde att engagera sig politiskt för två år sedan. Nu blir hon ordförande för Åtvidabergs arbetarekommun och vill jobba för att få fler att engagera sig i politiken.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2020-04-01 15:00

Det var stödet och förtroendet från partikamraterna som till slut vägde över:

–  Vi har sagt att vi ska göra det här tillsammans, säger Malin Svensson och tillägger att avgående ordföranden Peder Griph är kvar som ersättare och ska delta i styrelsearbetet. 

–  Han har lovat att stötta mig. Jag är glad över att ha honom med mig.

Malin Svensson förklarar sin tvekan inför att tacka ja till ordförandeuppdraget med att hon är ny inom politiken. 

– Jag har bara varit engagerad i politiken i två år. 

Vad fick dig att ta klivet in i politiken?

–  Mina barn är vuxna. Jag har mer tid över. Jag tycker också att det är trevligt med föreningsliv och att partipolitik är roligt. Man får fokusera på sina visioner. 

Hon gör en åtskillnad mellan partipolitik och kommunpolitik. Som ordförande för den lokala S-föreningen ska hon arbeta med partipolitik. 

–  Det handlar om ideologi och att kunna forma det man vill göra till verklighet. 

Inför valet 2018 tog Malin Svensson plats på S-listan till fullmäktige. Hon fick efter valet plats i fullmäktige, i kommunstyrelsen och blev också vice ordförande i barn- och utbildningsutskottet.  

– Kommunpolitik är svårt. Man har begränsningar i ekonomin. Det är ibland frustrerande att pengar säger stopp, men det är som i det vanliga livet. Där kan jag inte heller göra vad jag vill.

Malin Svensson ger fler skäl till varför hon valt att engagera sig politiskt. 

– Jag vill inte sitta hemma i soffan och gnälla. Så jag hade två alternativ: att sluta gnälla eller att engagera mig. 

Som ordförande för Åtvidabergs arbetarekommun vill hon få upp fler från sofforna. 

–  Vi måste bli fler,  det är den stora utmaningen. Jag vill visa att det är roligt och viktigt. Kanske kan man jobba i någon form av workshop för att locka fler.

Malin Svensson är 48 år. Hon har två utflugna barn, fyra barnbarn och ett femte på väg. Hon har bott i Åtvidaberg hela livet. Till vardags arbetar hon som aktivitetsansvarig inom kommunens äldreomsorg.

Den nya styrelsen består utöver Malin Svensson av Lennart Haraldsson, Per Lundgren, Carin Palm, Anki Sjöö Törner, Sirvan Mostafaey och Britt-Marie Svensson. Thomas Lidberg är som kommunalråd för S adjungerad i styrelsen. 

Efter årsmötet har antalet ersättare ökats från tre till sju i avsikt att bredda arbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!