Målet: ett hållbart Åtvid

Med ett nytt hållbarhetsprogram ska ambitionerna för hållbarhetsarbetet i kommunen höjas. Förskolan ska bli kemikalismart – och hela energianvändningen ställas om och bli fossilfri.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Åtvidaberg2016-12-30 08:51

Det nya hållbarhetsprogrammet är kopplat till FN:s globala miljömål och runt 400 kommunanställda har genom olika workshops konsulterats i arbetet. Det tog ett år, men nu kan kommunens miljöchef Linnéa Salbark och miljöstrategen Yasmine Dernelid, visa upp vad de har jobbat med under 2016.

– Vi blev nästan förvånade av engagemanget som vi möttes av ute bland verksamheterna och även hos politiker, säger Linnéa Salbark.

– Det har varit ett väldigt roligt arbete, säger Yasmine Dernelid.

FN-målen har fått namnet Agenda 2030 och antogs i New York i september 2015.

– Till skillnad från många andra kommuner har vi hunnit få med dem i vårt program. De är ju fortfarande ganska nya, säger Linnéa Salbark.

De är noga med att det redan finns ett hållbarhetstänk på många håll inom kommunen. Men med ett program ska det hela bli mer uppstrukturerat.

– När vi gick runt och frågade insåg vi snart hur mycket det redan jobbas med de här frågorna. Det som saknats är kanske ett sammanhang och en styrning, och det är där hållbarhetsprogrammet kommer in, säger Linnéa Salbark.

Och vilka är då de konkreta målen som de har tagit fram? Kemikaliesmarta förskolor är ett av dem. 2020 ska det vara verklighet.

– Det handlar mycket om gamla leksaker, säger Linnéa Salbark.

– Och det är inte unikt för vår kommun utan det är ett arbete som sker över hela landet just nu, säger Yasmine Dernelid.

– Förskolorna i Åtvidaberg arbetar redan med det här, men de är på lite olika stadier. Kemikalier finns överallt och alla är inte dåliga, men det finns vissa av dem som kan vara skadliga i vissa mängder, fortsätter Linnéa Salbark.

Kommunens energianvändning ska dessutom bli helt fossilfri – och det på bara några år.

– Den interna elanvändningen består i dag uteslutande av vindkraft. Så den är redan fossilfri och kommer att vara det även framöver. Det är bilarna som behöver bytas ut. De har vi på leasingavtal och till 2020 ska vi kunna klara det, säger Yasmine Dernelid.

Vad innebär ett sådant här program konkret för åtvidabergarna?

– Det handlar väldigt mycket om vad vi som jobbar i kommunen kan göra. Men det påverkar invånarna eftersom kommunen är en viktig samhällsaktör. Och alla tjänar på ett samhälle som står sig över tid, säger Linnéa Salbark.

Några av miljömålen i programmet

År 2018 ska en strategi finnas över hur förorenad mark inom det centrala industriområdet samt Håcklasjön ska hanteras.

År 2020 ska förskolor i kommunens regi vara kemikaliemarta. Det innebär bland annat att kunskap om kemikalier i olika varor ska finnas hos all personal.

År 2020 ska kommunens hela interna energianvändning vara fossilfri. Det innefattar samtliga fordon, uppvärmning av lokaler samt inköp av el.

Åtvidabergs historiska industrikvarter ska utvecklas och tillgängliggöras.

Källa: Hållbarhetsprogram för Åtvidabergs kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!