– Det är rofyllt att stå i köket, det kanske till och med kan klassas som ensamtid när man har småbarn, säger Alexius Linderholm och skrattar högt.
Vi möts i familjens villa i Åtvidaberg, Alexius öppnar dörren iklädd sitt gråa förkläde och med en slev i handen.
– Välkommen in, jag ska bara gå och röra lite i såsen, säger han och går mot köket.
Matlagning har länge varit en passion men för två år sen togs intresset till en ny nivå.
– Nu är jag helt nördig, jag driver ett Instagramkonto som enbart består av min matlagning och har i princip ockuperat köket från resten av familjemedlemmarna, säger han med ett leende.
Gösen och kräftorna som Alexius tillagar har han själv fångat i Fallasjön.
– Det är en speciell känsla att tillaga och äta något man själv har fångat, det är en cool känsla. Jag tittar mycket på såna tv-program där kockar tillagar det de har fångat eller skjutit.
Till vardags jobbar han som målare på Stångå måleri. Något han trivs bra med.
– Jag gillar att skapa saker och det har hängt med mig sen barnsben, då ritade jag mycket och det finns något tillfredställande med att se snabba resultat av det man gör.
Han är även ambassadör för det Åtvidabergsbaserade webbhandelsföretaget Burgerstore som säljer olika produkter kopplade till martlagning.
– Jag får exempelvis prova nya produkter och utvärdera dem.
Nyligen köpte han en pizzaugn som går på gasol.
– Den används flitigt här hemma, jag gillar speciellt napolitansk pizza. Den är tunn, har stora luftfyllda kanter och tillagas på hög värme, runt 500 grader i en kort stund. Men vi lagar lika ofta vanlig pizza och köper pizzadeg från den lokala pizzerian, det behöver inte alltid vara så fint utan ibland är det enkla också gott.
Det viktigaste för Alexius är att det är äkta mat, som helst lagas från grunden.
– Vi har småbarn hemma så självklart äter vi köttbullar och potatismos, men inga halvfabrikat eller pulvermos.
Hur upplever du att mindre barn reagerar på mer avancerade rätter?
– Att de faktiskt äter mer och uppskattar det. När det är bra råvaror och väl tillagat blir det extra mört och smakar mer, vilket barn verkar gilla.
Den bästa maten att ha i matlådan?
– Pasta, men inte bara lägga ner pastan i en matlåda utan den måste blandas med en del av såsen innan. Det är en sak många missar.
Italienskt och klassisk husmanskost är det bästa att laga enligt kocken själv.
– Det italienska köket har inte behov av så många moment i matlagningen, så det är en stor fördel. Kärleken till den klassiska husmanskosten kommer från min mamma Helene. Min styvmamma Sussi lagade mycket god modern mat från olika kulturer.
Att ha en äkthet i livet är något Alexius ser som väldigt viktigt, inte bara i matlagning utan även när det kommer till andra intressen.
– Jag gillar musik, det är ett intresse som aldrig svalnar. Det kan komma dippar i matlagningen då och då men musiken består. Jag gillar exempelvis blues och outlaw country, bland annat Waylon Jennnings. Det ska vara texter som genuint betyder något och som bara kan sjungas av någon som genomlevt det.
– Kompisar brukar skoja med mig och säga "nu tjatar han om äkthet igen" säger Alexius och skrattar högt.
Har du något stor matdröm i framtiden?
– Att få äga och driva en restaurang. Gärna ett klassiskt roadhouse-ställe med fina burgare och bra livemusik, gärna någon som spelar och sjunger outlaw country, så man känner äktheten du vet.