Skippar höjda arvoden: "Inte läge för höjningar nu"

Majoriteten backar från sitt förslag om höjda arvoden från och med nästa år. Det hindrar inte oppositionen från kritik.

Politikerna i Åtvidabergs kommun tvistar om arvoden och tjänstgöringsgrader för de politiska uppdragen.

Politikerna i Åtvidabergs kommun tvistar om arvoden och tjänstgöringsgrader för de politiska uppdragen.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2022-11-07 05:00

Under budgetdebatten i fullmäktige nyligen gick oppositionsrådet Tommy Aarna (M) händelserna, eller rättare sagt besluten i förväg. Han kritiserade den nya femparti-majoriteten för att höja arvoden och totalt sett öka kommunens kostnader. Han sa:

– Välkommen till Östergötlands Norrtälje. 

Det var en parallell till Roslagskommunen som beslutat om en chockhöjning av politikernas ersättningar. Senare backade majoriteten i Norrtälje. 

Även i Åtvidaberg backar majoriteten från ett tidigare förslag.

– Utifrån det som händer i omvärlden så tar vi ansvar. Det är inte läge att öka på arvodena nu, säger kommunalrådet Thomas Lidberg (S).

undefined
Politikerna i Åtvidabergs kommun tvistar om arvoden och tjänstgöringsgrader för de politiska uppdragen.

I Åtvidaberg bygger politikernas arvoden på riksdagsledamöternas arvode– på heltid ligger det på 71 500 kronor per månad (858 000 per år).

Thomas Lidberg som har heltidsuppdraget som ordförande i kommunstyrelsen, KSO har under mandatperioden haft 83 procent av riksdagsmannaarvodet – för 2022 rör det sig om 60 775 kronor i månaden (729 300 per år). 

Arvoden till övriga ordföranden, vice ordföranden i utskott samt oppositionsråd baseras på KSO-arvodet. Exempelvis har uppdraget som ordförande i vård- och omsorgsutskottet varit på 40 procent och ersatts med 40 procent av KSO-arvodet.

Inför 2023 föreslog majoriteten en höjning av arvodena. 

undefined
Kommunalrådet Thomas Lidberg (S) sitter troligen kvar som kommunstyrelsens ordförande även efter 2022. Trots nytt år ser det inte ut att bli någon löneökning, om inte riksdagsledamöternas arvode höjs.

Majoriteten i Åtvidaberg ville höja KSO-uppdraget från 83 till 85 procent av riksdagmannaarvodet. Thomas Lidberg förtydligar att det förslaget inte enbart skulle höja lönen för KSO. 

– De andra arvodena baseras på KSO-arvodet, säger han. 

De politiska arvodena har under året tröskats genom en politiskt tillsatt arvodeskommitté till kommunstyrelsen, fullmäktige och efter återremiss gått tillbaka till arvodeskommittén.

Förra veckan landade de på kommunstyrelsens bord. 

Oppositionen la flera yrkanden. Bland annat att sänka ersättningen för KSO-uppdraget till 80 procent av riksdagsmannaarvodet, vilket skulle innebära att övriga deltidsarvoderade poster skulle följa med i sänkningen och totalt sänka kommunens kostnader för arvoden.

Oppositionsrådet Tommy Aarna (M) motiverar:

– Samma dag fick vi information av kommunens ekonomichef att skatteintäkterna sjunker. Vi borde göra med tanke på det besvärliga ekonomiska läget.  

Majoriteten backade från sitt tidigare förslag och fryser nivån. 

– En eftergift som bara är värd 120 000 kronor. Det handlar mer om signalpolitik från majoritetens sida, menar Tommy Aarna (M) som är kritisk till flera delar av de nya arvodesbestämmelserna och befarar att kommunens kostnader för arvoden kommer att stiga betydligt. 

– Majoriteten maximerar antalet betalda uppdrag. Det är en konsekvens av att det nu är fem partier i styret och alla vill ha betalt.

undefined
Tommy Aarna (M) pekas av den samlade oppositionen ut till uppdraget som oppositionsråd. Han har uppdraget i dag, men ser ut att få gå ner i tjänstgöringsgrad, från 50 till 40 procent, om majoriteten får igenom sitt förslag

Tommy Aarna är kritisk även till att majoriteten sänker tjänstgöringsgraden för oppositionsrådet, från 50 till 40 procent.

Oppositionen ville helt ta bort ersättningen till vice KSO och öka oppositionsrådet till 50 procent, men röstades ner.

Majoritet och opposition var också oense om en ersättning till gruppledare. Här sänker majoriteten nivån från föreslagna tio procent av KSO-arvodet till fem, vilket ger 2 967 kronor per månad till partiernas gruppledare. Oppositionen ville ha tio procent. 

De nya arvodena avgörs av fullmäktige i slutet av månaden. Först december sker val till olika politiska uppdrag. Då kan också kostnaden för de nya bestämmelserna beräknas. 

Så mycket får de i arvode

Förslag om fasta arvoden i kronor per månad (inom parentes tjänstgöringsgrad): 

Ordf kommunstyrelsen (100)/ vice ordf (40): 60 775/ 24 310

Oppositionsråd (40): 24 310

Ordf barn- och utbildning (40)/ vice (15): 24 310/ 9 116

Ordf vård- och omsorgs (40)/ vice (15): 24 310/ 9 116

Ordf tekniskt utskott (30)/ vice (15): 18 232/9 116

Ordf samhällsbyggnad (30)/ vice (15): 18 232 /9 116

Ordf i kommunala bolagen (25) / vice (12,5): 15 194/ 7 597

Ordf fullmäktige: (30)/1:e vice och 2:e vice (15): 18 232/9 116

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!