Brott och stök när unga samlas på bensinmack om nätterna

Kommunen sätter nu in väktare på Preem-macken i Åtvidaberg nattetid. Orsaken: Motorburna ungdomar som samlas på macken och utsätter sig själva och andra för livsfara. Polis utreder flera brott.

Kommunens säkerhetssamordnare Robert Berg Forsberg, RTÖG.s styrkeledare Joakim Johansson och områdespolis Samuel Norlin går nu ut gemensamt för att få stopp på stöket vid Preem-macken i Åtvidaberg.

Kommunens säkerhetssamordnare Robert Berg Forsberg, RTÖG.s styrkeledare Joakim Johansson och områdespolis Samuel Norlin går nu ut gemensamt för att få stopp på stöket vid Preem-macken i Åtvidaberg.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2024-06-17 21:00

I perioder har det varit stökigt på den obemannade Preem-macken vid Söderleden mellan sporthallen och Alléskolan. 

Här har ungdomar med A-traktorer och mopeder, men även unga bilburna över 18 år samlats. Och det har blivit stökigt, med höga motorljud och hög musik under sena kvällar och nätter, men också nedskräpning och rökning, trots förbud.

– Det var mycket stök förra våren, säger kommunens säkerhetssamordnare Robert Berg Forsberg. 

I maj förra året gjordes omfattande insatser för att få stopp på stöket. Preem monterade upp övervakningskameror, införde P-förbud på hela området, förstärkte skyltning och rökförbud och avgränsade delar av området med betongsuggor. 

Men det hade kortvarig effekt. 

– Nu har problemen eskalerat. Det har varit väldigt stökigt under flera kvällar, säger Robert Berg Forsberg. 

Hur märker ni det? 

– Vi får klagomål till kommunen. Boende i området ringer. Det är rena lynchstämningen i samtalen. En del av dem orkar inte längre. Folk vill flytta. Någon vill snart ta saken i egna händer.

Områdespolis Samuel Nordin har också tagit emot klagomål. 

undefined
Områdespolis Samuel Norlin har fått många samtal från boende i området vid Preem-macken.

– Nu senast i bilen på väg till Åtvidaberg, säger han. 

Dessutom: Det finns övervakningsfilmer som visar läget vid macken kvällar och nätter. Robert Berg Forsberg berättar vad säkerhetspersonal vid Preem uppgett:

– Det kan vara ett tiotal A-traktorer eller mer på platsen. De burnar och kör runt.Två tjejer var nära att bli påkörda. De röker vid pumparna och står i vägen för folk som vill tanka. De har flyttat betongsuggor. 

Kommunen, polisen och räddningstjänsten går nu ut gemensamt för att få stopp på stöket.

– Varje dag som går, så kommer vi närmare en olycka.  Hur allvarligt vet vi inte, men det kommer att komma, varnar Joakim Johansson, styrkeledare inom RTÖG, Räddningstjänsten Östra Götaland. 

undefined
"Varje dag som går, så kommer vi närmare en olycka. Hur allvarligt vet vi inte, men det kommer att komma", varnar Joakim Johansson, styrkeledare inom RTÖG, Räddningstjänsten Östra Götaland.

Han tänker främst på explosionsrisken, när ungdomar röker vid pumpar och nära mackens påfyllningssystem. Gaser kan antändas.

– Jag är bekymrad. 

Robert Berg Forsberg är också bekymrad. Han sa nyligen till en A-traktorförare som rökte mellan pumparna och säger att den han talade till inte reagerade på faran. 

undefined
Polisen, RTÖG och Åtvidabergs kommun lyfter nu gemensamt de stökigheter som pågått vid Preem-macken under sena kvällar och helger.


Polisen har fått ta del av övervakningsfilmer från Preem. 

– Det finns filmer som är underlag för brottsanmälan, säger Samuel Norlin. 

Vad har de som syns på filmerna gjort sig skyldiga till?

– Jag vill avvakta med brottsrubriceringar. Vi granskar filmer nu. 

Han uppger ändå att de brottsmisstankar som framkommit gäller trafikrelaterade, ordningsstörande och allmänfarliga brott. Unga kan komma att lagföras för dessa.

undefined
Det finns gott om skyltar som visar att öppen eld är förbjuden.

Kommunen har nu satt nu in extra bevakning på macken. Det rör sig om fast bevakning med väktare som är på plats.

Tillsammans vädjar nu kommunen, polisen och RTÖG om ett par saker:

  • Till föräldrar: Håll koll på era ungdomar och se till att de följer trafikregler och inte stör omgivningen.
  • Till allmänheten: Ring 114 14 vid pågående brott, som sladdande bilar, höga hastigheter och hög musik. Då registreras samtalet och blir en del i statistik som kan påvisa lokala problem.
undefined
Polisen granskar nu övervakningsfilmer från Preem-macken. På dessa uppges det finnas avsnitt där det förekommer brott av olika slag. Unga kan komma att lagföras för dessa.

I sammanhanget nämner Robert Berg Forsberg och Samuel Norlin att "inte alla unga motorburna" stör och stökar. 

– Men om någon missköter sig så smittar det av sig och alla dras över en kam, säger Norlin.

För att möta gruppen av unga motorburna arrangerar kommunen genom ungdomsverksamheten 1357 grillkvällar på Åssa-gården. Det sker tisdags- och onsdagskvällar under vecka 26, 27 och 28.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!