M vill jobba för ökad öppenhet: "Hemlighetsmakeri idag"

Inför valet 2022 ska en ny politisk organisation vara klar. Moderaterna flaggar nu för att man vill jobba för ökad öppenhet inom kommunen och komma bort från hemlighetsmakeri.

Oppositionsrådet Tommy Aarna (M) markerar inför arbetet med en ny politiskt organisation. Moderaterna vill verka för ökad transparens och öppenhet. " Det kan upplevas som om det pågår hemlighetsmakeri", säger Aarna om läget mellan majoritet och opposition.

Oppositionsrådet Tommy Aarna (M) markerar inför arbetet med en ny politiskt organisation. Moderaterna vill verka för ökad transparens och öppenhet. " Det kan upplevas som om det pågår hemlighetsmakeri", säger Aarna om läget mellan majoritet och opposition.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2021-11-27 06:00

Oppositionsrådet Tommy Aarna (M) tog tillfället att reflektera under fullmäktiges sammanträde i veckan.  Ärendet handlade om en revisionsrapport, en granskning av hur kommunstyrelsen utövar sin uppsiktsplikt över verksamhet i samverkan med andra kommuner, som ITSAM oh RTÖG.

I rapporten saknades delvis text, något som Aarna upptäckt och larmat om inför sammanträdet. 

– Jag tycker att det är besvärande att bara Moderaterna upptäckt att det saknas ett halvt stycke. Beror det på svagt engagemang eller är det symptom på annat?, frågade han retoriskt.

Han fortsatte ge sin beskrivning av den muntliga information som majoriteten ger oppositionen: 

– Ibland är den utförlig, ibland knapphändig.

Aarna uttryckte en tydlig önskan om att politikerna får mer information, till exempel att skriftlig information, som protokoll från exempelvis kommunförbund också delas ut i samband med informationer. 

– Vi vill verka för ökad transparens och öppenhet. 

Han kopplar samman det med arbetet att ta fram en ny politisk organisation– ett arbete som alltid sker inför en ny mandatperiod och som sätter ramarna för hur politiken ska organiseras, oavsett vem som hamnar i majoritet eller opposition.

Efter fullmäktige säger Tommy Aarna att han upplever att information från kommunen är bristfällig och ibland undkommande. 

– Det kan upplevas som om det pågår hemlighetsmakeri, säger han. 

Kan du ge exempel?

– Det kan vara gliringar från majoriteten om att vi i oppositionen inte får veta allt och att vi inte har insyn i frågorna. Att man säger att man håller oss ute för att man inte vill ha diskussion.

Det är en kultur som Moderaterna historiskt har en del i, medger Aarna och går tillbaka till 2007 då kommunens ekonomi var bland de sämsta i landet. Då bildade Moderaterna en urstark majoritet med Socialdemokraterna - en majoritet som senare försvagades och som bröts efter valet 2018.

– Då, under krisåren ville man inte ha insyn. Det var en turbulent tid för att överhuvudtaget rädda Åtvidabergs ekonomi. Det är inte så länge och nu bör man fundera igenom hur vi ska göra framåt. 

Aarna säger att partiet rannsakat sig självt och ställt frågan om hur man kommer att agera om man åter går in i en majoritet.

– Vi kommer att välja öppenhet då.

Under mandatperioden har oppositionen sökt nya vägar för att få information. Ett exempel är regelbundna oppositionsmöten med kommundirektören Robert Bredberg.

I arbetet med den nya politiska organisationen vill Moderaterna att beredning av ärenden ses över, så att oppositionen naturligt kan komma med synpunkter för att, om möjligt, kunna påverka tidigare i processen. 

För kommunalrådet Thomas Lidberg (S) är diskussionen inte ny. Han menar att oppositionen får information och har möjlighet att påverka redan under ärendeberedning och i planerings- och ekonomiutskottet inför kommunstyrelsen.

– Det är svårt att se på vilket sätt vi skulle kunna ha mer öppenhet. Vi är en politiskt styrd organisation och kan inte går ut öppet med alla frågor hur tidigt som helst, säger Lidberg och förklarar att han är mån om att ha korrekta beslutsunderlag så att inte felaktiga uppgifter kommer ut. 

Känner du att majoriteten håller på med något hemlighetsmakeri?

– Nej. Senast igår satt jag med Tommy Aarna och tjänstemän i ett informellt samtal. Det bygger också på förtroende och att man förvaltar det.

Ny politisk organisation

Inför varje mandatperiod ses den politiska organisationen över. 

Det kan röra antalet platser i kommunstyrelsen och i utskott, särskilda beredningar eller råd, som demokratiråd eller näringslivsråd. 

Samtliga partier har kallats till ett inledande möte i december. "Det är bra om alla partier deltar. Då kan vi också ta en diskussion om majoritet och opposition och hur man ser på dem i en ny politisk organisation", säger kommunalrådet Thomas Lidberg (S).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!