Lyfte vattenfrågor – nu får kommunen nytt vattenprogram

Vatten av flera slag ryms i kommunens nya program för vatten- och avloppsfrågor. Bakom ligger en motion från 2018. "Rent vatten är inte en självklarhet", säger Ann Hemmingsson (C).

I det nya vattenprogrammet ryms vatten av olika slag; dricksvatten, avloppsvatten och dagvatten.

I det nya vattenprogrammet ryms vatten av olika slag; dricksvatten, avloppsvatten och dagvatten.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2021-09-10 08:00

Det var Ann Hemmingsson som skrev motionen om "Rent vatten till alla". 

– Idag är det en självklarhet att vi har rent vatten i våra kranar. Jag vill att det ska vara så även i framtiden, säger Ann Hemmingsson. 

Men, lägger hon till: 

– Det är inte så självklart med tanke på hur vi hanterar vatten idag och vad vi släpper ut. 

Hon nämner en rad hot; mikroplaster, översvämningar, klimatförändringar med både torka och skyfall, men också dagvattenavrinning och föroreningar. 

Kommunstyrelsen besvarade motionen 2019. Kommunens långsiktiga vattenplanering skulle ses över och en vattenförsörjningsplan skulle tas fram. 

Det blev mer än så – ett VA-program för såväl vatten- som avloppsfrågor.

Det rymmer strategiska ställningstaganden, som att säkra kapacitet för dricksvatten, att utreda framtida avloppshantering i Grebo och Björsäter och se över dagvattenhanteringen vid klimatförändringar och vid höga vattenflöden. 

Programmet beskriver också nuläget med befintliga vattentäkter samt kommande behov inom dricksvatten, avloppsvatten och dagvatten inom hela kommunen. 

Här finns bland annat kartor över avrinningsområden, vattenskyddsområden, tillgång till grundvatten, ekologisk status på sjöar och beskrivning av nuvarande avloppsrening vid de reningsverk som drivs av kommunala bolaget Åtvidabergs renhållnings AB. 

Här finns också flera områden för framtida bostadsexploatering och de krav det ställs på vatten och avlopp vid utbyggnad. 

En del i programmet rör enskilda avlopp på landsbygden. Tillsyn ska ske i cykler om tio år, med högst prioritet för fastigheter som ligger inom delavrinningsområden till sjöar och vattendrag med dålig vattenstatus.

Nio områden med tätare bebyggelse och enskilda avloppslösningar; Röbäck, Hattorp/Sjöände, Mosshult, Broddebo, Dalsjön, Målbäck, Hemmingstorp, Värna och Redinge, pekas ut som aktuella för gemensamhetsanläggningar. 

Av programmet framgår att kommunen inte kan tvinga fastighetsägare till gemensamma lösningar, men att kommunen i samband med tillsyn eller nya ansökningar ska upp frågan för diskussion. 

– Jag är nöjd med programmet. Vi har fått ett bra underlag för att gå vidare med olika frågor, säger Ann Hemmingsson.

VA-programmet har behandlats i kommunstyrelsen och går vidare till fullmäktige i slutet av månaden för godkännande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!