Kommunstyrelsen godkände i veckan det förslag till medborgarlöften som kommunen och polismyndigheten tagit fram gemensamt.
– Det har varit en del medborgarträffar under förra året, säger kommunalrådet Elisabet Edlund (S) och nämner både medborgardialog och trygghetsvandringar, i Åtvidaberg och i Grebo.
Medborgarlöftena är en del i kommunens och polisens gemensamma arbete för ett långsiktigt brottsförebyggande arbete.
De bygger på en lokal problembild, som tagits fram genom dels medborgardialog, dels polisens egen medarbetardialog och egen kunskap från både kommun och polis.
Ur dessa framträder en beskrivning av nuläget: "Åtvidabergs kommun har relativt få anmälda brott och en begränsad problembild. Medborgardialogerna visar att majoriteten upplever att de är trygga i sin kommun."
Medborgardialogerna har visat att de problem som tydligast berör medborgarna är trafikrelaterade . Av problembilden framgår: "Främst gäller det bilister och även lastbilschaufförer som uppvisar bristande respekt för gällande hastighetsgränser och trafikregler samt en mindre grupp motorburna som framför sina fordon på ett hänsynslöst sätt i tättbebyggda områden.
Liknande problembild låg till grund för medborgarlöftena under 2017. Till medborgarlöften för 2018-2019 läggs ytterligare ett problem: "Förekomst av droger finns också med i problembilden."
– Droger ligger högt på polisen prioriteringslista. Det har det skett en ökning av drogrelaterade brott i Åtvidaberg, men man kan inte säga om det beror på att det finns mer droger idag än tidigare eller om det är så att polisen gör mer kontroller och får mer tips nu, säger Elisabet Edlund.
Kommunalrådet Bo Hasselblad (M) tillägger:
– Polisen arbetar mycket mera aktivt idag.
Medborgarlöftena undertecknas nu för två år och ser ut som följer:
Polismyndigheten och Åtvidabergs kommun lovar att:
*Ha mer fokus på arbetet mot droger, särskilt droger bland unga
*Ha trafikkontroller med särskild fokus på platser som tydliggjorts i medborgardialoger
*Genomföra riktade insatser mot mopeder, A-traktorer och andra fordon som framförts på ett oacceptabelt sätt
*Genomföra en trafiksäkerhetsdag för elever under årskurs 8
Fullmäktige i Åtvidaberg har under flera år kopplat ett av sina budgetmål till trygghet och anger att Åtvidaberg ska vara en av Sveriges tryggaste kommuner. Kommunen ska i trygghetsundersökning tillhöra de 30 procent tryggaste kommunerna.
Åtvidaberg klarar målet med råge. I Sveriges kommuner och landstings trygghetsundersökning för 2017 hamnar Åtvidaberg på plats nummer 21 av landets 290 kommuner. Det är en förbättring med sju placeringar jämför med året innan.