Vittnen reagerar på säkerheten på Edberga

Under Edbergadagen i Åtvidaberg skadades ett barn allvarligt i en fallolycka. Personer som var där under dagen berättar att de reagerade på säkerheten redan innan ovädret drog in och olyckan skedde.

"När det blåser storm, då ska inte grejerna vara uppe." Det säger Tobias Ödman som är ägare av företaget Aktivitetshyra som hyr ut de uppblåsbara attraktionerna.

"När det blåser storm, då ska inte grejerna vara uppe." Det säger Tobias Ödman som är ägare av företaget Aktivitetshyra som hyr ut de uppblåsbara attraktionerna.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2022-07-15 17:00

Panikkänsla och en mindre katastrofzon. 

Många är skärrade efter onsdagskvällen på Edbergadagen i Åtvidaberg, när både barn och vuxna fick springa för att ta skydd när de uppblåsbara attraktionerna som barnen lekte i plötsligt rycktes upp från marken. Ovädret som drog in, med kastvindar och regn, kom utan förvarning. Och det som skulle vara en familjefest fick en tragisk vändning när ett barn skadades i ett fall från ett uppblåsbart torn som vinden tog tag i. På torsdagskvällen, ett dygn efter olyckan, vårdades barnet fortfarande på intensivvårdsavdelning. 

Louise Ahlström var där med sina barn och såg olyckan ske. Hon var först framme vid det skadade barnet och den som ringde ambulansen. Det är otäcka bilder som stannat kvar, säger hon. 

– Allt var kaos och helt stilla. Vi upplevde en minikatastrofzon, säger hon och berättar om hur hon sedan fick skrika på sina barn att springa. 

Nu undrar hon om mer hade kunnat göras för att förhindra olyckan. Ovädret som drog in beskriver hon som känslan av naturkatastrof och hon säger att hon inte upplevt den styrkan som drog in många gånger i livet, om ens någonsin. Men redan innan ovädret drog in reagerade hon på attraktionernas förankring. Hon beskriver hur de flyttade på sig när barnen rörde sig i dem. 

– Det jag fastnar lite på är att förankringsnivån var superlåg, upplevde jag. Det var inte mycket som satt fast, säger hon. 

Även Rickard Wall som var där med sina barn reagerade på samma sak. 

– Jag reflekterade över det innan, att det inte satt något i öglorna. Det enda som fanns var ett par sandsäckar, på en attraktion satt det två sandsäckar baktill. Och något satt förankrat i ett fotbollsmål. 

Han berättar att han bor i närheten av Edbergafälten och har en studsmatta som är fastspänd i marken. Den stod på sin plats trots ovädret. 

– Jag tycker det är lite märkligt att nästan alla fick fart och drog iväg. Jag tror att det hade gått att undvika på något vis, till stor del i alla fall. Hade man spänt fast i de öglor som fanns, då hade det nog inte flugit iväg. 

Tobias Ödman är ägare av företaget Aktivitetshyra som hyr ut de uppblåsbara attraktionerna. Han var inte på plats i Edberga på onsdagen men säger att han är säker på att attraktionerna varit förankrade.

– De har varit förankrade, det är hundraprocentigt. Vi följer våra rutiner, med markspik och sandsäckar. 

Människor som var där har reagerat på att det inte satt spik i öglorna? 

– Det behöver inte sitta i alla öglor. Lagen säger att det måste sitta i sex förankringspunkter, det finns alltid fler fästöglor än vad som behövs. 

Men finns det någon risk att de som jobbade på plats slarvade med det? 

– Det kan de inte ha gjort, det finns bevis på att attraktionerna suttit fast med markspik. När de har dragits upp följer stora grästorvor med. 

Han menar att problemet inte varit hur väl attraktionerna varit förankrade utan att man inte hunnit ta ner dem när vinden kom. 

– När det blåser storm, då ska inte grejerna vara uppe. Och de började stänga ner, men hann inte när det kom så fort. Så enkelt är det. Där har vi hela problemet. De försökte så snabbt de kunde, men det gick blixtsnabbt så de hann inte. Räddningstjänsten har hedrat oss och jag tycker synd om familjen, det är det jag tänker på. Det är det viktigaste. 

Tobias Ödman anser inte att det finns något behov av att se över företagets riktlinjer efter det som hänt. 

– Vi behöver inte se över dem. Vi vet att de är hundraprocentiga, en tredje part har kollat dem. Vi inväntar polisrapporten, det finns inget mer att diskutera. 

Åtvidabergs kommun vill invänta utredningen innan man kommenterar huruvida säkerheten har brustit, säger Rebecka Hjorth, tillförordnad stabschef. 

– Vi kan inte gå händelserna i förväg. 

Om det kommer fram att något har varit fel säkerhetsmässigt, hur ser du på kommunens ansvar? 

– Återigen, det får vi ta ställning till när vi vet vad utredningen visar.  

Corren har begärt en ny bulletin från Region Östergötland om hälsotillståndet för det skadade barnet. Men fortfarande vid 22-tiden på fredagskvällen hade inget nytt besked kommit. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!