I juni hölls den första byggloppisen i Åtvidaberg – ett pilotprojekt mellan Näringslivscentrum och det regionala Energikontoret, i samarbete med kommunen.
Det blev en slags loppisrunda mellan byggföretag, en färghandel och olika verksamheter inom kommunen. Medan de tömde sina lager fyndade privatpersoner byggmaterial, gatsten, färger med mera till sommarens olika projekt. Summan av det: hållbarhet och klimatnytta.
– Det gick väldigt bra. Det såldes mycket grejer som företagen inte trodde skulle gå åt, till exempel en gammal spis, säger Heléne Bäckström vid Näringslivscentrum.
Den stora succé-varan blev kanske ändå gatsten som plockats upp ur gamla Stenhusgatan och lagts på hög i kommunens förråd.
– Vi sålde sten för över 100 000 kronor. Folk ville ha till garageuppfarter. Det var också en person som bara köpte två stenar, för att ha som minne av Stenhusgatan, säger Mikael Karlsson, gatuingenjör på kommunen.
Heléne Bäckström konstaterar att det minsann var stenar med proveniens.
– Det var riv och slit efter dem.
Även denna gång kommer det att finnas gatsten och kantsten, men i något begränsad mängd.
Vad plockar kommunen fram mer?
– Vi har bland annat konstgräs från förra bytet på Kopparvallen, lastpallar och pallkragar och mindre säckar med ved, säger Mikael Karlsson.
Kommunen samlar sin försäljning till Åssagården. Övriga deltagare håller öppet i sina butiker eller lager och plockar fram varor som kan vara felbeställda, lite utdaterade, kanske något skadade, fel i färgnyans eller liknande.
– Vi märkte förra gången att det var en del besökare från Linköping som hade svårt att hitta. Därför kommer vi att ha bättre skyltning denna gång, säger Heléne Bäckström och hänvisar även till en karta som finns på kommunens hemsida.
På kommunen är miljöstrategen Klara Werner hoppfull.
– Jag hoppas att det kommer mycket folk och att man åker runt till alla deltagare. Dels för att de ska få sälja, dels för att folk ska hitta material till hösten projekt, säger hon.
I projektet finns en uttalad hållbarhetstanke. Effekten av att återbruka byggmaterial eller ta vara på sådant som annars kanske gått till förbränning ska också beräknas.
– Vi har en app för att redovisa klimatnyttan. Vi kommer att kunna räkna fram hur mycket koldioxidutsläpp man sparat på att inte bränna upp byggmaterial eller låta det gå i soporna, säger Heléne Bäckström.