– Utredningen lyfter fram mycket som är positivt. Skolan får beröm för att vara effektiv och flexibel. Men det finns också utmaningar i att ha ett brett programutbud, säger skolchef Hans Grimsell.
Under våren gav kommunstyrelsen ett utredningsuppdrag.. Politiken ville ha svar på frågor om bland annat organisation och programutbud i gymnasieskolan. Bakgrunden består av flera delar; andelen Åtvidabergselever som väljer att studera på Facetten har minskat de senaste tio åren och skolan är, för att kunna ge nuvarande programutbud, helt beroende av sina idrottsprofiler med nationellt intag.
Ett syfte med utredningen har varit att möta framtiden kostnadseffektivt.
Uppdraget gick till förre skolchefen i Linköpings kommun, Tommy Johansson och Ulla Gustavsson, tidigare sakkunnig för gymnasieskolan i Linköping. I veckan presenterade de en ambitös rapport med en mängd statistikuppgifter för planerings- och ekonomiutskottet och företrädare för samtliga partier.
Utredarna ger några reflektioner; Åtvidabergselever i årskurs nio har relativt låga resultat jämför med andra östgötakommuner. Däremot har inpendlande elever något högre meritvärden. Avgångselever från Facetten har "relativt tillfredsställande" resultat, men till "förhållandevis" höga kostnader, framgför allt för lokaler.
I utredningen jämförs Åtvidaberg med andra jämförbara kommuner. Bland annat visas att andelen Åtvidabergsungdomar som väljer att plugga på Facetten är relativt hög.
– Det är lite av slå hål på en myt, säger Hans Grimsell och lutar sig mot att 46 procent av Åtvidabergseleverna stannar kvar i hemkommunen, medan siffran för jämförbara kommuner är 36.
– Statistiken visar också att det inte är elever med högre betyg som söker utanför kommunen. Meritvärdena är ungefär desamma i båda grupperna.
Utredarna ger en handfull sammanfattande förslag. Ett par rör organisation och ekonomi, där rektorernas pedagogiska ansvar påpekas och att större delen av ekonomin bör hanteras på förvaltningsnivå. Av dem som berör elever och kommande elever ges två förslag; erbjud ett relativt brett utbud av program och en utveckling av vuxenutbildningen, i samverkan med näringslivet.
– Utbyggnad av vuxenutbildning är en del av att fylla gymnasieskolan, framförallt i yrkesämnen. Då kan vi nyttja personal och lokaler med effektivt, säger Hans Grimsell.
Kommunstyrelsen kommer att behanda rapporten under hösten och väntas ge nya uppdrag till barn- och utbildningsförvaltningen.