Linköpingskrögaren fixar luncher i Åtvidaberg

Linköpingskrögaren Joachim Heed tröttnade på tillvaron som egenföretagare med långa och slitsamma arbetspass. Nu är han på plats i Åtvidaberg där han fixar luncherna på Linds. Som anställd.

Joachim Heed kan inte tänka sig att gå tillbaka till livet som egenföretagare, förklarar han.

Joachim Heed kan inte tänka sig att gå tillbaka till livet som egenföretagare, förklarar han.

Foto: Pelle Johansson

Åtvidaberg2024-02-02 20:00

Joachim Heed har en lång karriär som krögare bakom sig.

Mellan åren 2001 och 2023 drev han olika restauranger runt om i Linköping, bland annat Matverkstan vid Tekniska verkens huvudkontor, Ett rum och kök på Ågatan, Gotthards intill nybyggda Ebbepark och Gotthards Bar och Bistro i hörnet av Kungsgatan - Klostergatan. 

Det sistnämnda stället körde han tillsammans med kollegan Anders Rydgren, ett äventyret som varade i drygt ett år innan entrédörren slogs igen.

– Vi byggde om lokalen invändigt och satsade stort, men tyvärr lyfte det inte riktigt, säger Heed och fortsätter:

– Jag har ingen bra förklaring till det. Tillfället var kanske fel valt. Priserna på råvaror och el sköt i höjden. Kanske att stället ligger lite utanför de mest centrala stadsdelarna i Linköping. Folk hittade inte dit, helt enkelt. Trots att vi lade ner en hel del pengar på marknadsföring efter öppningen.

undefined
Joachim Heed stortrivs som anställd på Linds i Åtvidaberg. "Nu får jag äntligen tid att umgås med min familj", säger han.

Nu återfinns Joachim på Linds vid Stortorget i Åtvidaberg. Han anställdes som kock och ansvarig för köket i februari 2023 och han stortrivs i den rollen, berättar han.

– Det blir ett annat slags lugn som anställd. Som egen hänger alltid frågor om intäkter och omsättning över ens huvud. Fakturor till leverantörer som ska betalas, hyror till fastighetsägaren och så vidare. Visst har man ett ansvar även som anställd. Jag måste till exempel se till så att budgeten håller sig inom givna ramar, men det går inte att jämföra med det som vilar på ägarens axlar. Det är en helt annan grej.

Det finns fler fördelar med att vara anställd, menar Joachim Heed. Fasta arbetstider är en av dem.

– När du lämnar arbetsplatsen kan du koppla bort jobbet. Det funkar inte som egen. Jag kunde ha arbetsdagar på mellan 15 och 17 timmar när jag hade företag. Efter passet i köket och serveringen var det dags att åka hem och stämpla in på kontoret. Det var räkningar som skulle betalas i tid, beställningar av råvaror från olika leverantörer och se till att schemat funkade för den övriga personalen.

undefined
Joachim Heed är på plats strax före klockan 07.00 varje morgon, för att bli klar med luncherna i tid för de gäster som besöker Linds.

Att vara ledig tillsammans med den övriga familjen uppskattar den nu 54-årige Heed mest av allt. Han tittar i backspegeln och konstaterar att det var en omöjlighet förr om åren.

– Det är bara att erkänna att jag delvis försummat mina barn och min familj, vilket känns jobbigt såklart. Jag kunde inte vara ledig under loven från skolan. Julen och sommaren till exempel, säger Joachim Heed och tillägger:

– Nu kan vi planera resor tillsammans. Men inte bara det. Att bara få umgås hemmavid är en underbar känsla som jag inte fått uppleva på väldigt länge.

undefined
Joachim Heed har fria händer när det handlar om att sätta lunchmenyerna på Linds i Åtvidaberg.

Joachim tittar ned i bordet och funderar ett tag innan han svarar på frågan om han kan tänka sig att hoppa på tåget som egenföretagare igen, om rätt tillfälle skulle dyka upp.

– Nej, aldrig. Jag tänker inte göra samma misstag med mina barnbarn. Jag vill vara i deras närhet när de växer upp. Det lovar jag, säger han och utvecklar sina tankar:

– Om någon kollega ber om hjälp med något kan jag såklart dela med mig av mina erfarenheter, men där går också gränsen för mina åtaganden. Min familj är prio ett för mig nu.

Att pendla mellan jobbet i Åtvidaberg och bostaden i Linköping ser inte Joachim Heed som något problem.

– Jag åker kollektivt med buss. En timma i vardera riktningen. Kollar nyheter på morgonen och tar en powernap på hemvägen. På så vis kommer jag hem utvilad och kan umgås med mina kära på ett helt annat sätt än tidigare.

undefined
Joachim Heed har nu jobbat som kock och ansvarig för köket vid Linds i Åtvidaberg i ett år. Han mår bra i den rollen, berättar han.
Smörgåstårtor på gång i kökets inre regioner.
Smörgåstårtor på gång i kökets inre regioner.
Joachim Heed

Ålder: 54.

Familj: Hustru, sex barn och fyra barnbarn.

Bor: Nyköpt bostadsrätt i Hjulsbro.

Gör på fritiden: En hel del arbete i stallet med dottern. Umgås i övrigt mycket med familjen.

Favoritmat: Jag har alltid varit svag för svensk husmanskost. Stuvade makaroner och falukorv toppar nog listan.

Karta: Linds Åtvidaberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!