"Man vill ju vara säker, innan man ger upp"

Chansen att hitta en levande kronärtsblåvinge minskar för varje år, men än har den inte förklarats formellt utdöd, så sökandet fortsätter.

Torbjörn Blixt inventerar den hotade kronärtsblåvingen. Fjärilen på bilden är en hona.

Torbjörn Blixt inventerar den hotade kronärtsblåvingen. Fjärilen på bilden är en hona.

Foto: Mats Lindeborg/Claes Nilsson

Åtvidaberg2022-07-21 14:34

Torbjörn Blixt på länsstyrelsen i Östergötland är den som sköter inventeringen. Han medger att det ser dystert ut.

Som vi tidigare berättat, har fjärilen inte setts sedan 2019, då ett försök att rädda arten blev saboterat: någon släppte ut de fyra fjärilar som hade stängts in för att kunna föröka sig under skyddade former.

Detta är alltså tredje sommaren utan några fynd. I alla fall inte hittills. Men Torbjörn Blixt ska ut igen och leta.

Hur mycket hopp har du?

– Det är inte helt noll, men nästintill, säger han.

undefined
Torbjörn Blixt är den som inventerar fjärilen.

Förutom alla gamla lokaler, har 60 nya kontrollerats under de tre senaste åren. Trots ett stort engagemang från allmänheten, som har försökt hjälpa till med tips, har inte en enda kronärtsblåvinge hittats.

Något som gör det komplicerat är att den efterspanade fjärilen är så svår att skilja från andra blåvingar. Det finns 20 arter av blåvinge i Sverige, och ingen av alla bilder som hittills har skickats in från hjälpsamma människor, har visat rätt blåvinge.

Men sökandet fortsätter alltså, i alla fall tills vidare. Torbjörn Blixt konstaterar att det har blivit väldigt många timmar i fält de senaste åren, och förmodligen fortsätter de leta efter fjärilen även nästa år. Hur det blir sedan, vet han inte.

– Det är svårt att säga hur mycket tid och pengar man ska lägga på en sådan här sak, men man vill ju vara säker, innan man ger upp.

undefined
Kronärtsblåvinge, hona.

Kronärtsblåvingen har funnits i norra delen av Västerviks kommun och tidigare även i södra delen av Östergötlands län. Det är oklart om det finns någon exakt likadan fjäril någon annanstans i världen.

En som tidigare har jobbat mycket med just den här fjärilen är Mats Lindeborg, biolog på länsstyrelsen i Kalmar. Även han är tveksam till om kronärtsblåvingen kan finnas kvar, efter allt sökande. Det skulle i så fall vara på något hittills okänt ställe.

– Sådant händer ju ibland, säger han.

Fjärilen brukar börja flyga i början på juli, ibland i slutet på juni, och kan fortsätta flyga fram till början av augusti.

– Det senaste vi har haft var i mitten på augusti, säger Mats Lindeborg.

undefined
Kronärtsblåvinge, hane, på värdväxten sötvedel.

Sannolikt var det torrsommaren 2018 som blev dödsstöten för den lilla spillra som fanns kvar av arten. Torkan drabbade en rad olika insekter, när växterna vissnade.

Året efter kunde kronärtsblåvingen bara hittas på en enda lokal, mot tidigare 20, och nu är den alltså förmodligen utdöd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!