41-åriga Lena driver idag Åtvidabergs första privata familjedaghem, men de senaste 20 åren har hon arbetat som tidningsbud och väktare med ständiga nattpass. Det har hon trivts med, men när familjelivet blev ett faktum passade det inte längre hennes livssituation.
– Jag tänkte att dagsljus och arbetskamrater skulle vara trevligt, skrattar hon där hon sitter mot ladugårdsväggen i Åtvidaberg med eftermiddagssolen i ansiktet.
I samband med sin första graviditet 2015 började Lena intressera sig för barns välmående, uppväxt och behov. Hon berättar att hon grottade ner sig mycket i det, både via litteratur och poddar.
– Min son var jag hemma med länge och 2018 födde jag mina tvillingsöner. När det var dags att fundera på förskola kändes det inte som att alternativet jag ville ha fanns. Då kom jag på att jag skulle starta något själv, skrattar hon och fortsätter:
– Tanken slog mig ibland, att "tänk om jag gör något helt galet". Men jag hade en stark dröm och en tanke om att det här skulle bli så bra och det drev mig. Och det har nog blivit ännu bättre än jag först hade trott.
I augusti 2020 var daghemmet igång, men uppstartsprocessen var lång.
– Jag ägnade året innan åt att läsa upp kurser inom både utveckling och lärande, psykologi och drama- och hälsopedagogik. Sedan ansökte jag om att få starta det här och det gick igenom.
Det finns ju redan kommunala förskolor, behövs verkligen detta alternativ?
– Jag tycker det. Det finns många barn idag som är känsliga för stora grupper och olika pedagoger. Det här blir en trygghet.
I sitt familjedaghem erbjuder Lena plats för sex barn, i åldrarna ett till sex.
– De stora hjälper till och visar de mindre och de små ser upp till de större och lär sig mycket av dem. Det blir en naturlig syskonmentalitet.
Som privat dagmamma får Lena ersättning från kommunen.
– De lämnar bidrag baserat på hur många barn man har varje månad. Så gör de även till andra förskolor. Det är inte precis samma peng, men en likvärdig.
Vem tar hand om barnen om du blir sjuk?
– Det måste föräldrarna vara medvetna om innan, för blir jag sjuk får de ta ut vård av barn. Jag räknas som den ordinarie vårdare och då får de vabba för det.
I framtiden hoppas Lena kunna erbjuda en möjlighet för föräldrar att lämna bort sina barn även nattetid.
– Men det får vänta tills mina egna barn börjat sova på nätterna, skrattar hon.