Lärare med fokus på bred utbildning och solidaritet

Efter egen uppväxt och egen skolgång i Åtvidaberg var det självklart för Anders Wallgren att arbeta som yrkeslärare i Åtvidaberg.

Anders Wallgren är yrkeslärare på elprogrammet på Bildningscentrum Facetten. Stor del av utbildningen bedrivs i automationssalen där de främst bygger automatiserade system.

Anders Wallgren är yrkeslärare på elprogrammet på Bildningscentrum Facetten. Stor del av utbildningen bedrivs i automationssalen där de främst bygger automatiserade system.

Foto: Sandra Lindblom

Åtvidaberg2022-09-27 17:00

Att det blev just lärare var lite av en slump. Under sin tid på Komvux där han skulle läsa till några ämnen för att komma in på utbildning till ljudtekniker upptäckte han återigen intresset för naturvetenskap, teknik och matte. Ämnen som han inte läst sedan grundskolan. När läraren på Komvux frågade om Anders Wallgren inte skulle läsa till lärare istället var det självklart för honom att tänka om.

– Jag har alltid haft en väldigt positiv bild av skolan. Genom min skolgång har jag haft kul, mått bra och dessutom haft jättemånga bra lärare.

undefined
Anders Wallgren är yrkeslärare på elprogrammet på Bildningscentrum Facetten. Stor del av utbildningen bedrivs i automationssalen där de främst bygger automatiserade system.

Själv tycker han inte om att stå i centrum men han trivs med att leda grupper i det han kan och tycker om att göra. När utbildningen till gymnasielärare var klar höll han två datakurser samt en del lektioner för högstadiet på Alléskolan. När yrkesläraren på elprogrammet gick på tjänstledigt fick Anders chansen att ta över och där har han blivit kvar.

– Jag tycker om mina arbetsuppgifter som lärare men anledningen till att jag trivs så bra är ju kollegorna och eleverna. Vår jargong på skolan är härlig.

Han kommer ihåg mycket från sin egen skoltid och tar fortfarande idag med sig de erfarenheterna i sitt eget arbete.

– Jag är ju summan av de lärare som jag själv har tyckt om, med en del från mig själv såklart.

Han är även engagerad i MK Blårök som är mest kända för sina mopedrallyn som anordnas årligen i Åtvidaberg. Det är inte bara åkandet som är roligt utan han trivs lika mycket med att anordna evenemang.

– Jag tycker det är roligt och nördar gärna in på saker. Att rigga, fixa för andra och anordna fester är jättekul. I Blårök får jag göra lite av varje.

På fritiden umgås han med familjen men lägger också en del tid på sin egen träning för att må bra både fysiskt och psykiskt.

undefined
Anders Wallgren är uppvuxen i Åtvidaberg och jobbar idag som yrkeslärare på elprogrammet på Bildningscentrum Facetten.
undefined
Familjelivet är viktigt för Anders. Här tillsammans med frun Sara och barnen Leo, Olivia, Ebbe och Max.

– Jag trivs med konstanter. Gillar när saker är som det är och tycker om traditioner.

Själv tror han att det är en av anledningarna till att han trivs som lärare. Grunden är densamma även om mycket förändras från år till år. Arbetet som lärare blir sällan tråkigt.

– Utmaningen när man tar emot en ny klass är roligast. Alla är ju som blanka papper och man kastas ut på öppet vatten.

Men det finns även svåra delar med jobbet. Även om skolan har små klasser så är det inte alltid lätt att nå alla elever. Anders är medveten om att alla har olika behov och ibland går det inte att tillgodose dem även om man vill.

– Gymnasieprestationen är ju individuell och eleven ska prestera själv. Samtidigt så ska ju de som blir elektriker kunna fungera i ett arbetslag i framtiden och då är det viktigt med solidaritet. Vi jobbar mycket med vi-känslan.

undefined
En del av utbildningen sker i automationsverkstaden. ”Det är här vi skruvar och mekar” berättar Anders.
undefined
Projektet som Anders klasser är med i heter EuroMELEC och syftar till att sprida kunskap om hur elinstallationer utförs i olika länder. Vilka branschkrav som finns, och olika praxis. Portugal, Tyskland, Sverige, Slovenien och Frankrike är med.

Skolan är med i projektet EuroMELEC och syftar till att sprida kunskap om hur elinstallationer utförs i olika länder. Portugal, Tyskland, Sverige, Slovenien och Frankrike är med och i år ska de besöka alla länder utom Portugal.

De senaste åren har han sett en ökning av tjejer på programmen som han undervisar i vilket han tycker är enbart positivt. Gruppens dynamik blir mycket bättre och det är roligt att det kommer in mer tjejer. Det är alltid blandade känslor när eleverna tar studenten.

– Det finns ju inget bättre än när man hör att eleverna fått jobb direkt efter skolan, eller att tidigare elever får beröm av företag där de jobbar. Det gör mig ju bara mer motiverad till att göra ett bra jobb, säger Anders som ser framemot ännu ett skolår.

Anders Wallgren

Familj: 37 år

Familj: Frun Sara, 36 år. Barnen Max, 9 år, Leo, 7 år, Olivia, 5 år, och Ebbe, 3 år.

Yrke: Yrkeslärare på elprogrammet i Åtvidaberg.

Intressen: Teknik och musik. Umgås med familjen och tränar för att hålla sig i form. Styrelsemedlem i MK Blårök. Spelar trummor i Bildningscentrum Facettens eget band "Falcetten".

Viktigast med att vara lärare: Utbildningen, men lika mycket allt runtom i skolan. Arbetar mycket med respekt, solidaritet och att förbereda eleverna inför arbetslivet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!