– Att kunna kombinera mina två arbetsplatser ger mig bra erfarenhet inför framtiden, säger lantbrukaren Jasmine Wolf.
Vi möts på hennes familjegård Mörtetorp någon mil utanför Åtvidaberg. Jakthunden Asterix hälsar välkommen med några skall, hennes röda bostadshus ligger bara 20 meter från föräldrarnas.
– Jag flyttade i alla fall inte så långt när jag väl flyttade hemifrån, säger hon och ler.
25-åriga Jasmine gick ut Lantbruksgymnasiet på Vretaskolan 2016 och sen dess har hon arbetet på gården, men också på det närliggande lantbruket Skattegården.
– Jag får lära mig mycket om flera olika grenar inom lantbruk och det kommer vara bra att ha. På Skattegården finns det kor och får och de odlar även ekologiska grönsaker.
Hennes pappa Anders är lantbrukare och framtidsplanen är att Jasmine ska ta över verksamheten, där det just nu finns 20 mjölkkor.
– Det är mycket jag måste lära mig innan och frågan är nog om man någonsin blir fullärd. Vi är ingen stor gård men vi klarar oss bra med de djur vi har. Det blir kanske ännu mer personligt gentemot djuren när det är i mindre skala.
Just djurhållningen är något Jasmine pratar mycket om.
– Det tror jag kan vara en förutfattad mening människor har, att det på något sätt är synd om djuren. Våra kor har det väldigt bra och går ute till sent på hösten, äter bra mat och är i stora hagar. Det vore kul att i framtiden kunna ha gården mer öppet för besökare.
Vad tror du mer det finns för förutfattade meningar om att vara lantbrukare?
– Att det är ett omodernt jobb, men med den teknik som finns idag är det allt annat än det. På vår gård har vi dock inte det allra modernaste och har ingen mjölkrobot utan en vanlig hederlig mjölkmaskin. På mitt andra jobb finns mjölkrobot och andra maskiner så jag lär mig på det moderna sättet, men också det lite mer traditionella.
När du inte jobbar vad gör du gör du då?
– Jag gillar att röra på mig och spelade fotboll förut, men nu kör jag yoga och styrketränar.
Jasmine är även jägare och jagar på familjens mark.
– Vi har väldigt mycket vilt och det är faktiskt ett problem för oss. Vi kan inte odla säd på vår odlingsmark om vi inte hägnar in marken. Det kan komma stora hjordar med exempelvis hjortar på runt 100 stycken, de äter upp allt vi sår och det är tyvärr inte lönsamt för oss att odla då. Istället köps det mesta in, vilket är tråkigt när ytan för att odla finns.
När Jasmine går in i kohagen rör de sig knappt och flera ligger kvar och vilar, hon kan enkelt gå fram och klappa dem.
– Kor är riktigt mysiga och har personligheter som oss människor. Det är just närheten till djuren som jag gillar mest med lantbruk. Även om det kan bli långa arbetsdagar och man sällan är ledig, så är det en känsla av att man arbetar fritt och för sig själv med djuren som ger en härlig känsla.
Jasmine tänker inte på att det är ganska ovanligt med kvinnliga lantbrukare.
– Klart att det kan vara lite tufft på något vis, det gäller att våga och ta plats, men jag tycker det är en bra bransch och alla hejar på alla. Det är ju generellt brist på lantbrukare och nu när priser går upp på foder och drivmedel är det många som lägger ner. Det är brist på lantbrukare men efterfrågan på produkterna är samma, vilket betyder att det kanske är lite dåligt betalt.
Vad händer närmaste tiden?
– Det blir att jobba och jobba lite mer, säger Jasmine.