Caroline Nilsson som bor med familj i Västerby saknar mycket av det som modern IT-kommunikation kan erbjuda.
– Vi har inte fast telefoni sen drygt ett år, vi har inte fiber och vi kan bara använda oss av en enda mobiloperatör. Tre funkar just här, men åker man en bit bort så funkar det inte.
Hon berättar om hur dråpligt det kan blir när familjen får gäster som springer runt med sina mobiler för att söka täckning.
– Det slutar med att de får låna våra.
Familjens behov av internet löses genom ett mobilt bredband, en lösning som är sämre och dyrare än fiber. Mängden begränsar utbudet. Liksom hastigheten, det går ofta trögt.
– Ska man betala räkningar får man göra det på morgonen när inte så många använder nätet.
Hon står på familjens verkstadsplan tillsammans med sin farbror Ulf Axelsson. Han bor ett par hundra meter bort och delar den beskrivning Caroline ger av bristande nät. Han jobbar inom Svenska kyrkan i Norrköping och hade haft stor nytta av främst fiber, men även starkare mobilnät.
– Jobbtelefonen fungerar inte hemma. Inte heller surfplattan, som jag kan använda för att reglera teknik i Norrköping. Jo, det kan gå om jag klättrar upp på ett berg.
De är frustrerade och upplever att de inte har samma tillgång till IT-infrastruktur och digitala tjänster som större delen av Sveriges befolkning.
– Man vill att det ska vara möjligt att bo på landsbygden, säger Caroline.
Både hon och Ulf Axelsson tecknade förra året avtal för fiber med leverantören IP-Only. Till en kostnad av runt 20 000 kronor skulle de få fiber, under förutsättning av tillräcklig anslutningsgrad.
– På möte förra året fick vi veta att fibern skulle vara igång 2018, men vi har inte hört eller sett något sen vi tecknade avtal, säger de och befarar att de nu bundit sig till en leverantör under 24 månader, utan att försäkras om att fiber kommer levereras.
Niclas Karnhill, pressansvarig på IP-Only, uppger att företaget just nu tittar närmare på situationen i Västerby och Norrby.
– Vi har ännu inte kommit upp i den anmälningsgrad som vi måste ha för att kunna bygga ut på ett ekonomiskt ansvarsfullt sätt och ta ett byggbeslut. Vi ser närmare på situationen just nu, och kommer att återkomma till kunderna under andra kvartalet, säger Niclas Karnhill.
Kan de personer i Västerby och i Norrby som har tecknat ett avtal med er byta leverantör till en annan?– Kunden kan alltid byta leverantör, däremot så utgår det en kostnad om kunden annullerar avtalet inom en viss tid – generellt om vi inte tagit ett byggbeslut inom sex månader från och med intresseanmälan. Det kan dock vara längre än sex månader om något extraordinärt hänt som gjort av vi inte kunnat ta byggbeslut.
Med på verkstadsplanen är representanter för Centerpartiet i Åtvidaberg, samt riksdagsman Anders Åkesson (C) som är på besök för att lyssna.
– Det jag hör är inte alls unikt, säger han och uttrycker irritation över att kopparnätet för telefoni klippts av innan det finns lösningar för fiber.
Vad kan du göra åt saken?– Gneta på, samla argument och bilda opinion. Regeringen har som mål att vi ska 100 procent ska ha bredband 2025, men fram tills dess måste vi jobba för att det inte klipps av mer fast telefoni innan det finns alternativ. Lokalt måste man ligga på kommunerna och leverantörerna.