Lång skolväg för Liam, 13 år

Här vid en vägkant i Dunketorp kliver en av familjen Svensson-Öhléns söner på taxibussen till skolan i Åtvidaberg. 13-årige Liam får på grund av drygt 100 meter inte åka med.

Ska gå. Kommunen låter inte Liam Svensson åka med i skoltaxin som går ett par 100 meter från bostaden.

Ska gå. Kommunen låter inte Liam Svensson åka med i skoltaxin som går ett par 100 meter från bostaden.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2016-09-06 09:00

Liam Svensson är äldsta barnet i familjen Svensson-Öhlén. I augusti började han sjuan på Alléskolan och fick inför skolstart besked om skolskjuts.

– Vi följer vårt skolskjutsreglemente.När man börjar sjuan bedömer vi att man är så stor att man kan åka linjebuss, säger Kristina Andersson, transportsamordnare i kommunen.

I reglementet finns angivet vilka avståndsregler som gäller mellan hemmet och närmsta busshållplats. Elever som går på högstadiet och har mindre än tre kilometer hänvisas till linjetrafik. Är sträckan längre gäller taxi.

Familjen Svensson-Öhlén fick besked om att det är linjetrafik som gäller för Liam. Medan yngre sonen Lucas, som går på lågstadiet, som tidigare kan kliva på taxibuss ett par 100 meter från familjens bostad hänvisas Liam till linjebussen i Forsaström.

– Taxin är inte full. Det finns tre, fyra lediga platser i den, säger pojkarnas pappa Jens Öhlén.

Han är upprörd över kommunens beslut. Dels över att kommunen agerar osmidigt som inte låter Liam åka med i taxibussen, dels över de beräkningar kommunen gjort över avståndet mellan hemmet och den hållplats i Forsaström som Liam anvisats till.

Enligt kommunen är sträckan nästan 2,9 kilometer, medan Jens Öhlén menar att Liam har 3,3 kilometer till Forsaström.

Kommunen har utgått från en mycket brant uppfart till bostaden som inte längre används. Jens Öhlén har istället mätt avståndet från den väg som är den rätta uppfartsvägen till fastigheten, som också är den väg som taxibussen stannar vid för att hämta Lucas.

Familjen har överklagat kommunens beslut till förvaltningsrätten. Utöver att familjen vill att den rätta uppfartvägen till fastigheten ska räknas, framförs oro över den grusväg kommunen menar att Liam ska använda för att ta sig till Forsaström. Vägen är inte belyst och blir vintertid "kolsvart". En 250 meter lång brant backe brukar vintertid även vara hal.

Liam själv vill helst åka skoltaxin som han gjort tidigare.

– Det går att cykla till Forsaström så här års, men inte på vintern. Det är för långt och jobbigt att gå.

Jens Öhlén uttrycker att han inte vill att skolvägen ska vara en belastning.

– Jag tänker på risken att Liam tröttnar på skolan om det är jobbigt att ta sig dit.

Kristina Andersson håller fast vid att kommunen mätt Liams skolväg enligt reglementet och att kommunens bedömning är att barn kan gå tre kilometer till linjetrafik från 13 år.

– Med jämna mellanrum dyker det sådana här fall, där det fattas några 100 meter, säger hon och lägger till att kommunen kan göra avsteg om det finns särskilda skäl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om