Lång kö till gruppbostad

Kön till kommunens gruppboenden växer. ”Behoven har ökat drastiskt”, säger Thomas Lidberg (S) som brottas med stora politiska utmaningar.

Behövs. Det behövs inte fler gruppbostäder i Åtvidaberg. Efterfrågan på bostäder generellt är stor.

Behövs. Det behövs inte fler gruppbostäder i Åtvidaberg. Efterfrågan på bostäder generellt är stor.

Foto: Mikael Svensson

ÅTVIDABERG2016-10-22 09:00

Vård- och omsorgsutskottets ordförande Thomas Lidberg (S) har varit engagerad i politiken länge och är inne på sin tredje mandatperiod som ordförande för vård- och omsorgsutskottet.

– Jag har inte varit med om större frågor än de vi har nu, säger han.

Han syftar generellt på bostadsfrågan i Åtvidaberg. Efterfrågan är långt större än tillgången.

– Jag vet privata bostadsbolag som varje dag har fullt av folk som söker bostad. Det finns unga som inte kan flytta hemifrån.

Konkret har vård- och omsorgsförvaltningen flera bostadsfrågor att hantera; gruppboenden, boende för nyanlända och ensamkommande.

Frågan om gruppboenden är i det närmaste akut. Denna boendeform rör personer som med stöd av Lagen om stöd och service har rätt till bostad med särskild service.

I nuläget står sex personer i kö till gruppboende och en person väntar på plats i servicebostad.

Flera av de som köar är i 20-årsåldern och väntar på att kunna flytta hemifrån. En av dessa fick sitt beslut om bostad med särskild service redan 2012.

– En del av dem bor kvar hemma hos mamma och pappa. Vi har på olika sätt löst situationen med andra insatser, säger Thomas Lidberg.

Av en sammanställning framgår olika lösningar; boendestöd, personligt stöd, provisorisk bostad, korttidsvistelser, sovande jour, ungdomskortis och familjehem. Sammanställningen visar också att vissa insatser inte kunnat verkställas, då en kortidsplats varit upptagen på grund av tillfälligt boende och nu fungerar som akutboende.

Lösningen är nya gruppboenden med flera lägenheter i varje. Enligt Thomas Lidberg motsvarar behoven två gruppbostäder.

– Vi måste bygga för dem som står i kön och för de som kommer så småningom.

Vård- och omsorgsutskottet har skickat frågan vidare till samhällsbyggnadsförvaltningen. Lidberg uppger att frågan är högt prioriterad och att S+M-majoriteten är överens om att det krävs åtgärder. Om inte riskerar kommunen att få betala dyra vitesbelopp till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Innebär det att det läggs pengar för byggnation i investeringsbudgeten för nästa år?

– Nej, men vi får med det som en markering även om vi inte sätter någon peng på det. Det finns många frågor att lösa först. Ska vi bygga själva? Låta någon annan bygga? Var ska det byggas och hur lång tid tar det? Och kan vi tänka oss någon form av mellanboende för dessa personer?

Parallellt med frågorna om gruppbostäder utreds boende för nyanlända och ensamkommande. Under nästa år får kommunerna sänkta ersättningar för sina ensamkommande ungdomar. I takt med att ungdomarna också blir äldre ändras behoven.

– Vi kommer att behöva mer av stödboenden och kan komma att ta bort platser i HVB (Hem för vård och boende). Samtidigt blir det allt svårare att klara kommunplaceringarna av nyanlända.

Hela bostadsfrågan ligger för utredning. Samhällsbyggnadsförvaltningen jobbar aktivt med ett bostadsförsörjningsprogram och har haft flera samtal med lokala bostadsföretag.

– Vi måste ha en helhetssyn på frågan och lösa bostadsförsörjningen på sikt, säger Thomas Lidberg.

Kommunen har sedan försäljningen av Åtvidabergs Bostad AB inget eget bostadsbolag. Tidigare har S-företrädare önskat att privata bostadsbolag ska bygga, men har samtidigt pekat på att höga byggkostnader ger dyra bostäder och svårigheter att hyra ut.

– Jag skulle gärna se att det byggdes mindre lägenheter, på runt 35 kvadratmeter. Idag och framåt är efterfrågan stor. Att bygga i Åtvidaberg idag bedömer jag som totalt ofarligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om