Landslagskockar fixade skolmaten

Udda. Gott. Inte gott. Starkt. Smaken är delad när delar av svenska kocklandslaget står för lunchen på Alléskolan.

Inspiration. Liam Jerrevång vill bli kock och fick tips från landslagskockarna Isak Wiig och Fredik Andersson.

Inspiration. Liam Jerrevång vill bli kock och fick tips från landslagskockarna Isak Wiig och Fredik Andersson.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2016-05-20 09:00

Isak Wiig och Fredrik Andersson kan mat. Så väl att de tagit sig in i svenska kocklandslaget och deltagit i VM. I oktober representerar Sverige i OS.

Under torsdagen besöker de Alléskolan. De har en mission och summerar det på engelska: respect the resources (respekta resurserna).

– Det handlar om hur man kan äta för att spara miljön. Då kommer man osökt in på att vi behöver äta mer vegetarisk kost än animaliskt. Man kanske kan ta bort köttet någon dag, säger Fredrik Andersson när han möter elever på Alléskolan.

I tävlingssammanhang har de tagit ett kliv mot mer vegetariskt på tallriken.

– Förr tog man de bästa oxfilen, den finaste hällflundran. Nu har vi vänt på det. Vi börjar med grönsakerna. Köttet kommer i andra hand, som ett tillbehör.

Något kött blir det inte alls på Alléskolan under torsdagen. Isak Wiig och Fredrik Andersson står för menyn och har rört i grytorna.

– Det blir vegetariska tacos. Vi har gjort en härlig tomatiserad chilisalsa på linser och kikärter. Till det serveras rostad sötpotatis, kryddad med kakao för mustigheten och spetskål, baby gem-sallad och rostad majs, berättar Isak Wiig.

Han får omedelbart en fråga. Anna Lindström som går i klass 7 C undrar varför kockarna krånglar till det och inte bara byter den traditionella köttfärsen mot quornfärs. Hon får svar:

– Quorn som är gjort av svamp är dyrt, nästan lika dyrt som kött. Det är lika mycket protein i linser och ärter.

Begränsad kommunal peng till skolmaten gör att kockarna föreslår billigare proteinkällor

– Då kan man få pengar över till andra, bättre råvaror, säger Fredrik Andersson.

När matsalen öppnar för lunch blir det spridda kommentarer. Elin Johansson och Elin Norén som går i trean skippar salladerna. Johansson gillar sötpotatisen, men inte kikärtsröran. För Norén är det tvärtom.

– Kikärtorna var jättegoda.

Anna Lindström är tveksam till anrättningen.

– Jättestarkt. Kikärterna går att äta, men inte sötpotatisen. Brödet är torrt.

Malin Zackrisson i 7C tar om.

– Gott, men starkt.

Fredrik Andersson och Isak Wiig fångar upp fler omdömen när eleverna lämnar matsalen.

– Det har varit roliga kommentarer. Många tyckte det var starkt.

Kikärtsröran ska vara stark, påpekar Isak Wiig och talar om balansen på tallriken.

– Det är kombinationen av smaker som är grejen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om