Just nu står det 17–17 mellan två tänkbara majoriteter.
Å ena sidan ett röd-grönt lag; S, C, V och MP med tillsammans 17 mandat.
Å andra sidan ett blått lag; SD, M och KD som också får 17 mandat.
Mellan dessa står L med ett mandat. Partiet ger inte besked om vilken sida man vill ställa sig på.
– Jag säger inte om vi går åt vänster eller höger, säger Bertil Jonsson (L) som är med och förhandlar för L.
Han beklagar sin fåordighet och hänvisar till att förhandlingar pågår.
– Du får ursäkta om jag är torr, men jag kan inte säga mer.
En fråga bara, har ni något favoritlag? Ett blått eller ett röd-grönt?
– Nej, vi för diskussioner konstruktivt och ser till Åtvidabergs bästa, säger Bertil Jonsson.
Han öppnar även för ett tredje spår.
– Vi vet inte om vi blir vågmästare. Det kan bli en röd majoritet eller en blå. Eller ett annat alternativ, till exempel S och M. Det finns saker som tyder på det.
S och M har regerat i Åtvidaberg tidigare. Partierna gick samman 2006 och gav sig på arbetet att sanera kommunens ekonomi. Efter valet 2018 sprack samarbetet.
Tillsammans får S och M nu 19 mandat och skulle kunna ta egen majoritet.
Frågan är känslig. Tommy Aarna (M) talar relativt fritt om sitt arbete att få ihop en blå konstellation med SD, KD och L, men stänger igen när vi ställer frågan om S och M:
– Du får inget svar på det.
Thomas Lidberg (S) är också tystlåten.
– Jag vill inte kommentera något. Jag vill inte gå händelserna i förväg, säger han.
Tommy Aarna är öppen med att SD, M och KD väntar på svar från L.
– Det gungar fram och tillbaka, säger han.
Thomas Lidberg talar mera generellt och svepande om att det tar tid att forma ett lag. Däremot är han tydlig med att blivande samarbetspartners måste träffa en överenskommelse om den gemensamma politik som ska föras.
– När man ska sitta i majoritet så gäller det att ha ett förhållningssätt och att vara överens. Man kan inte ifrågasätta varandra i talarstolen i fullmäktige. Det är ett känsligt läge nu, jag kan inte kommentera det.
Under valrörelsen blottades sprickor i majoriteten. En rör simhallsfrågan, där L stack ut när partiet undertecknade en debattartikel tillsammans med SD och KD. Samtidigt visade C en tydlig hållning med ett klart nej till utredning av en ny simhall.
En annan spricka visades när upphandling av drift av sju avdelningar på Kopparsvanen beslutades. S och V sa ja till upphandling, men framhöll under valrörelsen att man som partier helst ville se drift i egen regi (så blir det också eftersom det enda anbud som kom in inte ansågs kvalificerat).
Tommy Aarna strör nu salt i såren. Om S bildar ny majoritet med C, V, L och MP, blir det en svag majoritet där tre partier bara har ett mandat vardera, menar han.
Tommy Aarna hävdar att konstellationen SD, M, KD och L skulle vara starkare och ha ett uttalat mål att skapa något positivt för Åtvidaberg.
– Vi har fört långa samtal och pratat oss samman kring om politik och värdegrunder. Vi vet var vi har varandra och vi är överens.
Han nämner att M exempelvis lett samtal om att partiet aldrig skulle tolerera några eventuellt främlingsfientliga yttringar i en samverkan med SD.
Än finns det tid för partierna att förhandla kring en ny majoritet, men förhandlingarna måste vara klara till fullmäktiges i oktober då de nya ledamöterna tillträder.