På söndag avgörs kyrkovalet– ett val som i likhet med det allmänna valet sker i tre nivåer; riks, region och lokalt.
På nationell nivå sker val till kyrkomötet, på regional nivå till stiftsfullmäktige och på lokal nivå till kyrkofullmäktige. Kyrkofullmäktige i sin tur utser ett kyrkoråd som är styrande över församlingen och som beslutar i frågor om bland annat ekonomi, personal, fastigheter och kyrkogårdsärenden.
I kyrkofullmäktige finns idag ledamöter från tre olika nomineringsgrupper; Kyrklig samverkan, Centerpartiet och Sverigedemokraterna. I årets val har Centerpartiet valt att gå med i Kyrklig samverkan, som är partipolitiskt obunden.
Som ordförande i kyrkofullmäktige sitter idag Rolf Wilhelmsson för Kyrklig samverkan. Han konstaterar att de allra flesta beslut tas i samförstånd.
– Ja, till 99 procent är vi överens och det är begränsat med diskussioner. Jag skulle säga att vi har rätt lika ambitioner och att det inte är mycket politik i församlingen, säger han.
Rolf Wilhelmsson, som varit aktiv i kyrkopolitiken i drygt 20 år kandiderar även i år och står som första namn på Kyrklig samverkans lista. Håkan Kaldenvik som toppar Sverigedemokraternas lista till kyrkofullmäktige ställer upp för första gången.
– Jag är med i kommunrevisionen, säger Håkan Kaldenvik och förklarar att han genom sitt engagemang för SD i kommunen också kommit att engagera sig i kyrkovalet.
Det är alltså en erfaren kyrkopolitiker och en nybörjare som toppar varsin nomineringslista. Vi ställer samma frågor till dem båda inför valet till kyrkofullmäktige:
Vad vill du främst framhålla i ert valprogram?
Wilhelmsson: – Att vi ska vara en kyrka i tiden. Kyrkan har gamla traditioner, men det gäller att anpassa sig och vara en modern kyrka i tiden.
Kaldenvik: – Att värna vårt kristna arv. Kyrkan ska vara för sig och inte vara politisk.
Vad vill ni konkret göra? Ge något exempel!
Wilhelmsson: – Vi behöver vända oss utåt och engagera folk att komma till kyrkan och delta. Det handlar inte bara om gudstjänster, utan om våra andra aktiviteter också, som soppluncher, utomhusaktiviteter, barn- och ungdomsverksamhet.
Kaldenvik: – Jag kan inte gå in på detaljer, men kyrkan ska vara till för alla.
På vilket sätt har din nomineringsgrupp bidragit under mandatperioden?
Wilhelmsson: – Vi har ju haft det här corona-eländet och mycket har legat på is. Mycket av den utåtriktade verksamheten har inte varit som tidigare och vi har bara haft digitala möten under pandemin. Jag tycker att det varit harmoniskt mellan nomineringsgrupperna och att vi jobbat för ett bra församlingsliv, att bevara våra kyrkor och vårt fina musikliv.
Kaldenvik: – Jag kan inte säga något på rak arm. Jag har ju inte suttit med.
På vilket sätt lever och engagerar du dig för den kristna tron?
Wilhelmsson: – Jag är kyrkvärd och deltar ofta i gudstjänster, även om det varit begränsat under coronan. Jag är nära kyrkan och känner att den kristna tron är bra för mig. Jag sjunger också Åtvids kyrkokör och är med i flera andra sammanhang. Just nu ser jag fram emot att vi ska kunna ha julkonsert igen och fysiska möten.
Kaldenvik: – Den kristna tron har man med sig hela tiden. Jag är uppväxt med den och har den i ryggmärgen. Det händer att jag går till kyrkan, men inte regelbundet.
Kyrklig samverkan har 25 kandidater; 15 kvinnor och 10 män på sin valsedel. Sverigedemokraterna har åtta kandidater, samtliga män.
På valsedlarna finns följande kandidater:
SD: Håkan Kaldenvik, Max Haienhjelm Andreasson, Richard Svensson, Jan Svensson, Gösta Eriksson, Carl Sääv, Göran Boson, Mikael Göransson.
KS: Rolf Wilhelmsson, Monica Schyldt, Ulf Axelsson, Kristina Andersson, Agne Svanström, Ulla Lindén, K M Simonsson, Britt Louise Altmar, Annie Wårhem, Lennart Svensson, Astrid-Marie Jonsson, Göran Bengtsson, Karin Almkvist, Therese Nyman Östlund, Tommy Friström, Mona Öhman, Anders Byström, Christina Alm, Johan Renhorn, Ingalill Krantz, Martin Alfredsson, Ninni Alf, Susanne Söderlund, Viveka Adelswärd, Marie Bengtsson.