Kyrkoherden oroad inför valet – risk för hopslagning

Med ett år kvar till kyrkovalet efterlyser kyrkoherde Kirsten Alm nya förtroendevalda. "Vi har tomma stolar i kyrkofullmäktige idag", säger hon.

Kyrkoherde Kirsten Alm efterlyser nya krafter som vill ställa upp i kyrkovalet. Om hon får önska ser hon gärna en bredd – från unga till äldre med drivkrafter att jobba för församlingen.

Kyrkoherde Kirsten Alm efterlyser nya krafter som vill ställa upp i kyrkovalet. Om hon får önska ser hon gärna en bredd – från unga till äldre med drivkrafter att jobba för församlingen.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2020-08-28 09:00

Kirsten Alm är en aning bekymrad.

– Om ett år är det val till kyrkofullmäktige. Vi har redan fyra, fem tomma stolar efter avhopp på grund av ålder och avflyttningar. En stor del av ledamöterna är över 80 år och kommer inte att fortsätta nästa period.

Det kommer att behövas nya förtroendevalda som vill vara med och driva frågor om församlingens arbete, konstaterar Kirsten Alm och uttrycker förhoppningar om att församlingen ska kunna knyta till sig nya krafter.

– Åtvidaberg är ju en ort med otroligt mycket engagemang och ett rikt föreningsliv. 

Kyrkovalet hålls vart fjärde år. Medlemmar i Svenska kyrkan får rösta fram ledamöter till kyrkofullmäktige, som i sin tur utser ledamöter till kyrkorådet och dess utskott.

I Åtvids församling har kyrkofullmäktige av 27 mandat. Under förra valet fanns det för väljarna tre valsedlar att välja bland; Kyrklig samverkan, Centern och SD.

Kirsten Alm tonar ner politiken inom församlingen:

 – Det drivs inga politiska frågor, utan det handlar om vad vi vill som kyrka och vad vi vill göra i vår församling nu och i framtiden. 

Hon jämför uppdraget att vara förtroendevald med att vara ledamot i exempelvis styrelsen för ÅFF. 

– Vi behöver precis som en förening en styrelse. En del kanske tror att man måste gå i kyrkan varje söndag för att engagera sig kyrkopolitiskt. Det skulle vara som att alla i ÅFF:s styrelse är bra på att spela fotboll. Det viktigaste är att man har ett engagemang och att man har något att bidra med. 

Utöver engagemang krävs tid. Kirsten Alm uppger att kyrkofullmäktige sammanträder fyra gånger per år. Kyrkorådet får samlas varje månad. 

– Det är intressant och lärorikt att sitta med, säger Kirsten Alm. 

Hon tillägger att det egentligen inte är en kyrkoherdes uppgift att samla ihop ledamöter till den beslutande organisationen. Men hon är oroad över vad som kan ske om inte församlingen får ihop kandidater och ledamöter till kommande periods kyrkofullmäktige: 

– Om vi inte hittar kandidater och inte blir ett fulltaligt fullmäktige så är vi inte längre en självstående organisation. Risken finns att vi måste slås ihop med annat pastorat.

Den som är intresserad av engagera sig kommande period uppmanas att ta kontakt med församlingens valnämnd eller nomineringsgrupperna för respektive gruppering, eller direkt med Kirsten Alm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!