Den första april flyttade konstgruppen Artiga in i en källarlokal i Centrumhuset. Väggarna är redan klädda med målningar, några färdiga och andra pågående.
Just denna kväll doftar det mer av kaffe än färg. Konstgruppen väntar besök av förra kulturministern Amanda Lind (MP), nu kulturpolitisk talesperson inom MP som är på Östgötabesök. Hon kombinerar möten med partiets lokalföreningar med att träffa lokalt kulturliv. Hon väntas från Kisa, men är försenad.
Under väntetiden berättar Britta Augander om den nya konstgruppen, där hon själv ingår tillsammans med Carina Evertsson, Gudrun Friström, Mariana Skog Lindqvist och Gunilla Johansson.
– Vi hyr lokalen här som ateljé. Vi träffas och målar tillsammans, ger tips och har åsikter.
Gruppen har sitt ursprung i de Våga-måla-kurser som Britta Augander sedan sju år tillbaka lett i studieförbundet Bildas regi och där omkring 100 personer vågat sig på pensel och färg.
– En del har fått vingar att flyga vidare med. Som oss, säger Carina Evertsson som har en samling trollfigurer i sin del av ateljén.
– Jag ska måla troll, säger hon och skrattar.
Från trappan hörs steg.
– Jo, det var dovhjortar på vägen från Kisa, säger Amanda Lind när hon anländer tillsammans med Margareta Holm och Therese Görling, aktiva inom MP i Kinda och får frågan om vilt på vägen.
Med kaffe i koppen går samtalet runt bordet igång. Amanda Lind markerar sin hållning: kultur i hela landet, konstnärers villkor, att alla barn ska få uppleva kultur och kreativitet och satsningar på Kulturskolor.
– Miljöpartiet satsar en halv miljard kronor mer än regeringen på kultur, säger hon om den senaste statsbudgeten och beskriver vidare kulturen som ett ekosystem där kulturens olika beståndsdelar har betydelse för helheten:
– Därför måste vi stimulera kulturlivet på många sätt och värna kulturens ställning i samhället. Det är därför jag är här, säger hon.
Amanda Lind vill lyssna. Ta in kulturlivets förutsättningar och hinder i landsbygd.
Britta Augander tar tråden:
– Vi som bor här måste skapa allt själva. Och det gör vi. Jag tycker att det finns ett rikt kulturliv här, det är för att folk vill ha det.
Med vid bordet är Matilda Magnusson, som tillsammans med sin syster Elisabet Magnusson driver Borkhult Lapphem med kultur, natur, kost och logi, som blivit ett välbesökt turist- och kulturmål i Åtvidabergs kommun.
– Vi brinner för att ta kulturen till Borkhult, två mil utanför Åtvidaberg. När folk tycker att det är långt att åka från Linköping, så är det lika långt för oss på landsbygden att åka till Linköping. Det är en glädje i att folk tar sig till oss, säger Matilda Magnusson.
Amanda Lind talar om infrastruktur för kultur, för att den ska vara tillgänglig och möjlig på landsbygden. Stöd, både kommunala som statliga, skulle om de ges långsiktigt öka kulturlivets möjligheter att planera på sikt.
Samtalet spinner vidare kring önskemål för det lokala kulturlivet. Här nämns en permanent lokal för utställningar, ateljéer, en flexibel scen och ökad kommunal kulturbudget för evenemang, men också ett större lokalt politiskt intresse för kulturfrågor.
På plussidan nämns Kulturcentrum, Artscape- målningarna på väggar utomhus och det ideella engagemanget.
Gunilla Johansson sammanfattar kulturens betydelse:
– Den gör att man får en chans att må bra, säger hon.