Med på måndagens inspektion var två representanter från Räddningstjänsten östra Götaland (RTÖG), tre från kommunen och fastighetsägaren Karl-Magnus Alfredsson. Samtliga var nöjda över att det gick att få till en träff så fort.
– Det är bra att få det här gjort så vi kan få papper på att allt är klart så kommunen kan hyra ut det. Det är synd att inte kunna använda det, säger Karl-Magnus Alfredsson.
Han har ägt Kulturhuset i snart ett år och lovar utan omsvep att sätta in ett nytt brandlarm:
– Ja, det måste jag göra.
I övrigt fattades egentligen inga beslut under själva inspektionen. Desto fler var däremot frågorna, även om de flesta lämnades obesvarade. Hur många brandsläckare finns det? Vad är det för typ? Hur stor är dörrbredden?
Fastighetsägaren fick också redogöra för dagens brandskydd.
– Jag vet att det finns två utgångar, brandsläckare, nödbelysning och det här automatiska på dörrarna, säger Karl-Magnus Alfredsson.
Åtskilliga gånger återkom brandinspektör Håkan Walfén till vikten av ett gott systematiskt brandskyddsarbete. Det räcker inte att fastighetsägaren och kommunen (i form av uthyrare) gör jobbet. Varje arrangör som hyr lokalen måste veta vad som gäller om olyckan skulle vara framme.
– Hade vi haft den här sittningen i närheten av Göteborgsbranden hade vi haft en helt annan anda över oss, ta i trä, säger Håkan Walfén.
Efter inspektionen står kommunen fast vid beslutet att boka om den närmsta tidens arrangemang.