Kulturen poppar upp

– Det ska finnas 1000 saker att göra.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2014-10-10 00:16

Så säger Malin Forsling Parborg, projektledare för det kommande kulturdygnet när kommunen presenterar programmet.

Hon bekymras inte över att programpunkter krockar. Att det hålls föreläsningar samtidigt som workshops, filmvisningar och musikshower.

– Det är mycket som går omlott. Det är bara att välja.

Jo, det är mycket som kommer ske kvällen den 25 oktober och en bit in på småtimmarna.Och en del oväntat och kanske vågat, som en burleskshow.

– Det är tre tjejer från Stockholm, som dansar världen över, säger Jeanette Andersson som ingår i projektgruppen.

Kommunens turist- och kulturchef Anna-Lena Grusell talar om nytänkande och att kulturdygnet har sitt ursprung i en idé från projektet Åtvidaberg satsar.

– Vi vill göra Åtvidaberg trevligare för oss som bor här och för de som reser hit. Tanken är att vi ska ordna olika evenemang i samverkan med andra. De behöver inte vara återkommande, därför kallar vi dem för pop ups. Det är ett koncept som kan rymma mycket och som kan komma tillbaka om det blir lyckat.

Hittills har det under hösten poppat upp både en storloppis och en skördemarknad. Kulturdygnet blir det tredje som poppar upp.

Dygnet tar sin början den 25 oktober kl 17 med en baluns på Åssagården. Lithe Blås från Linköping värmer upp och tar med publiken till Facetten (ingången vid Bruksgatan). Där väntar gycklare i foajén.

Den som känner till industrikomplexet Facettens ännu outhyrda delar i skenet av dagsljus eller lysrör kommer få en överraskning. De gamla, ruffiga, slitna industriskeppen med oljefläckar på golven och damm i hörnen ska omvandlas.

– Det går åt massor med tyg och ljussättning. Och vimplar och utsmyckning. Man kommer inte att känna igen sig i lokalerna, säger Anna-Lena Grusell.

Hon är lätt stressad. Säger att det är en positiv stress och fortsätter:

– Jo, vi har och har haft lite att bita i. Mycket att sy ihop. Mycket är klart, men inte allt, säger hon och flaggar för att det rent av kan dyka upp ytterligare inslag.

Omkring 100 personer är engagerade i dygnet. Gymnasieskolan ställer upp med café och servering av mat ska lösas.

Vad händer på Pop-up-dygnet?

Konstföreningens höstsalong. Betongsuggetävling, Attefallshustävling. Kortfilmspaket.

Föreläsningar: Niels Nielsen om turnéliv, Gustav Skogens om livet som filmare, Lars Bohlin om film, Carl-Anders Lundgren om biståndsarbete i Sri Lanka.

Workshops: Mattias Frisk om allt från growling till konstvetenskap och grafik. MariaGullqvist i något kreativt. Bygg av spillvirke.

Utställningar: Patrik Janssons foto av Eddie Medusa, Östergötlands museums Den långa resan, Caroline Blixt installationer. William Sulkensemokonst. Hanna Svenssons skisser/illustrationer, afrikanska mattor, streetart, Eva Christensen Eklunds konst.

Skatehall: Öppen för åkning. LAN på gymnasiet,

Musik: Mbira, Garden, Systemet, Avatarium, Burlesk,show, Dead Soul, Midnattsopera

Teater: För barn och ungdomar (på söndagen).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om