Kuben som lärande äventyrsvärld

Lärande i en kub. Den ständigt föränderliga kuben inspirerar och väcker nyfikenhet hos förskolebarnen. ”Det är roligt. Jag har sett blåa, gröna och gula fiskar”, säger Nils Thorsell, två och ett halvt år.

”Barnen behöver en miljö som är föränderlig och inspirerande”, säger förskollärare Annica Kindström.

”Barnen behöver en miljö som är föränderlig och inspirerande”, säger förskollärare Annica Kindström.

Foto: Stefan Holgersson

ÅTVIDABERG2018-04-16 11:46

De färggranna, tropiska fiskarna – som Nils pratar om – ser levande ut där de simmar omkring i kuben. Projicerade på en vit vägg via en projektor. På Sandtagets förskola i Åtvidaberg har man byggt en liten upptäcktsvärld i form av en kub. Här kan barnen på avdelningen Uppfinnaren, för ett- till treåringar, uppleva och utforska djur- och naturlivet över hela jorden på väldigt nära håll.

– Eftersom vi jobbar med yngre barn räcker det inte att prata för att fånga deras uppmärksamhet. Det behöver vara konkreta upplevelser, så att barnen får uppleva med alla sina sinnen. Därför använder vi mycket ljus, ljud och bild. Och vi använder digitala verktyg för att skapa inspirerande miljöer i kuben, säger förskollärare Annica Kindström.

Djur- och naturkuben ger barnen möjlighet till spännande, roliga och fascinerande upplevelser. Här kan de utforska till exempel regnskogen och dess djur.

– Kuben ger barnen mycket stimulans och inspiration på ett lekfullt sätt i en varierande och rofylld miljö. Den har blivit väldigt populär.

Barnens upplevelser i kuben med djur och natur som tema är förknippat med förskolans lärande för hållbar utveckling.

– Vi använder kuben för att spegla de projekt vi håller på med. Jobbar vi med vatten eller eld, exempelvis, projicerar vi det i kuben. Det blir som en upplevelsevärld, säger Annica Kindström.

– Det känns som att komma in i en annan värld i kuben. Det snöar, regnar… Det känns som att man är i havet, säger barnskötare Marie Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om