– Inga jätteöverraskningar, säger Hans Grimsell, rektor på Alléskolan (år 7–9) efter att Skolinspektionen påtalat brister och ställt krav på kommunen om åtgärder.
I sitt beslut kräver Skolinspektionen bland annat att Alléskolan ska:
* Ha tillgång till personal med med sådan kompetens att elevernas behov av specialpedagogiska insatser kan tillgodses;
* Ha en elevhälsa som arbetar förebyggande och hälsobefrämjande;
* Utarbeta och genomföra rutiner för åtgärdsprogram för elever i behov av särskilt stöd;
* Dokumentera skolans kvalitétsarbete;
* Göra urval av elever till elevens val enligt krav i författning.
Den granskning som gjorts under hösten ingår i Skolinspektionens regelbundna tillsyn. Denna gång med fokus på tre områden; Elevernas utveckling mot målen, Ledning ochutveckling av utbildningen samt Enskild elevs rätt.
Skolinspektionen skriver i sin helhetsbedömning att "utbildningen i sin helhet inriktas mot de nationella målen och att lärarnas planering av undervisningen utgår från de nationella målen i läroplanen". Vidare att skolan arbetar "aktivt för att skapa en trygg miljö för eleverna".
Så långt ges förhållandevis ett positivt omdöme. I den samlade bedömningen påpekar Skolinspektionen en rad brister.
– Granskningarna är sådana, påpekar Hans Grimsell.
– De lyfter fram det som är lite sämre och skriver om avvikelser.
Som att Alléskolan bland annat behöver förbättra arbetet för att ge eleverna förutsättningar att nå kunskapskraven, det vill sägalägst betyg E i alla ämnen. Dessutom bör eleverna nå högre meritvärden i nian och stödet till elever med särskilt behov måste förbättras.
Hans Grimsell säger att han är redo att rätta sig efter kritiken på samtliga punkter, även om det är kommunen som huvudman för skolan som är ansvarig.
– Vi vet om en hel del. Som att vi inte har någon specialpedagog. Vi hade en fram till sommaren, men hon slutade. Nu håller vi på att rekrytera, jag har gott hopp om at vi ska kunna anställa någon under hösten.
Han uppger att elevernas meritvärden och andel behöriga till gymnasiet ökat, men att arbetet fortsätter.
– Vi har vänt trenden, men har som skall-krav att alla elever ska ha godkända betyg för gymnasiet.
Skolinspektionen kritiserar även uttagningen av elever till den nya programmeringsprofilen med 20 elever i årskurs åtta. Skolan har krävt lägst betyget E samt en jämn könsfördelning.
– Det är inte ok. Om vi får fler sökande, så får vi lotta in eleverna.