– Det blir inte aktuellt. Vi kommer jobba för en bred majoritet och i den ingår inte SD, säger Elisabeth Edlund och Thomas Lidberg, båda (S).
De befinner sig på Socialdemokraternas valvaka på Villan. Där blir väntan under söndagskvällen lång.
Rösträkningen går trögt till följd av att mer än var tredje väljare i Åtvidaberg valt att förtidsrösta.
När två av nio distrikt (Hannäs och Gärdserum) är räknade noteras en svag tillbakagång för S och M. Samt en mycket kraftig ökning för SD med bland annat drygt 15 procent av rösterna i Hannäs (24 procent i riksdagsvalet).
– Jag har anat SD:s framgång under valrörelsen, säger Elisabeth Edlund.
Hon refererar till de 2 800 samtal som S haft med väljare i Åtvidaberg under valrörelsen.
– Folk har sagt att de vill markera mot invandring genom att rösta SD. Men de har inte talat om det som SD har i sitt program lokalt, säger hon.
Lennart Haraldsson (S), avgående kommunalråd är bekymrad och räknar på det tidiga röstresultatet att SD kan få så mycket som fyra av 35 mandat i fullmäktige.
– En tankeställare, säger han.
Både S och M, som regerat tillsammans i Åtvidaberg sedan 2007, har inför årets val hållit frågan om eventuellt samarbete öppen.
Under valkvällen ges samma besked. Moderaterna som valvakar på Bysjökrogen vill avvakta. Magnus Hesse (M):
– Vi väntar tills de sista rösterna är räknade på onsdag.
Han noterar SD:s framgång i landsbygsdistrikten. Även om inte hela resultatet är klart säger han:
– Det känns främmande att samverka med SD. Det är inte alls en tänkbar lösning. Nu får vi jobba för Åtvidabergs bästa.
B ertil Jonsson (SD) so m suttit i fullmäktige sedan förra valet är glad över valresultatet. Men samverkan, det slår han undan.
– Det är ju inte fråga om vem vi vill samarbeta med. Frågan är om någon skulle samarbeta med oss. Vi skulle inte ha något emot det, vi har varken partipiska eller ideologi som skulle hindra oss från samverkan för Åtvidabergs bästa. Men vi har räknat med att gå i opposition, säger han.
Med fyra av nio distrikt räknade gör Centerpartiet en marginell nedgång.
De mindre partierna med bara ett mandat idag; Folkpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet ser ut att behålla sina platser. Miljöpartiet rycker framåt och kan få två mandat.