Kostnaden för arenan: 15 miljoner

Sex eller tio miljoner kronor. Så mycket vill Åtvidabergs bandyklubb att kommunen går i borgen för inför bygget av isbana och multiarena.

Bandyklubben tvingades skrota hela kylsystemet till bandyplanen. Nu ansöker klubben om kommunal borgen för att bygga ett nytt kylsystem och få planen spelklar till vintern. Med en satsning på en mulitarena med konstgräs uppgår kostnaden till närmare 15 miljoner kronor.

Bandyklubben tvingades skrota hela kylsystemet till bandyplanen. Nu ansöker klubben om kommunal borgen för att bygga ett nytt kylsystem och få planen spelklar till vintern. Med en satsning på en mulitarena med konstgräs uppgår kostnaden till närmare 15 miljoner kronor.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2019-04-25 06:00

I mars berättade vi om bandyklubbens planer på en multiarena. Klubben hade tvingats skrota sin kylanläggning. Inför arbetet att anlägga ny väcktes idéer om att kunna använda planen under hela året.

Den formella ansökan nådde kommunen under förra veckan. Med den finns kalkyler för byggnation.

Kostnaden för att få en fungerade konstfrusen bandyplan uppgår till drygt tio miljoner kronor, där de tyngre kostnaderna ligger på kylmaskin, pumphus och rör.

Ny belysning beräknas till två miljoner kronor. För att anlägga konstgräs för en multiarena behövs ytterligare 2,8 miljoner kronor.

Totalt landar kalkylen på strax under 15 miljoner kronor.

Klubben har ansökt om medel till finansiering via Leader Folkungaland och arvsfonden med sammanlagt nio miljoner kronor.

– Vi väntar på besked, säger Börje Johansson, ordförande i Åtvidabergs bandyklubb.

Från kommunen vill klubben ha besked om borgen, i första hand om sex miljoner kronor och i andra hand om tio miljoner kronor för att kunna ta upp egna lån i motsvarande storlek.

Med ansökan skickar klubben också beräkningar av energiförbrukning och en plan för återvinning av den värme som uppstår vid kylning av anläggningen.

– Kommunen och klubben har undersökt detta tillsammans. Det ska gå att koppla på Alléskolan, Kopparvallen och tennishallen och återvinna värmen där.

Beräkningar som finns med i ansökan anger att återvinningsvinsten med råge skulle täcka kostnaden för borgenslån om både sex och tio miljoner kronor.

Bandyklubben sätter press på kommunen och vill ha besked senast den 19 juni i år.

– Vi måste ha det för att vi ska kunna börja bygga och bli klara till vintern, säger Börje Johansson.

Du ser ingen risk i att kommunen behöver mer tid för att ta beslut?

– De har gott om tid. Vi har pratat med kommunala tjänstemän länge.

Kommundirektör Robert Bredberg säger att tidsaspekten är väldigt snäv.

– Det finns fortfarande oklarheter gällande de bidrag som sökts. Jag har informerat politiken och uppfattar att man vill avvakta besked om bidragen.

Både Börje Johansson och Robert Bredberg framhåller att bandyklubben genom åren skött sin ekonomi och åtaganden gentemot kommunen.

– Det gör det lättare att ta ställning till ett borgensåtagande, säger Bredberg.

Samtidigt påpekar han att kommunen måste hantera borgensåtagande som "om man tar upp ett lån" och att det måste finnas utrymme för att lösa åtagandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!