Kopparvallen åter i kommunens ägo

Kommunen har tagit tillbaka Kopparvallen och Gamla gymnastiken. Kommunen är också fri från skulder till ÅFF.

Den 1 februari fördes Kopparvallen och Gamla gymnastiken över från arenabolaget till kommunen.

Den 1 februari fördes Kopparvallen och Gamla gymnastiken över från arenabolaget till kommunen.

Foto: Johnny Gustavsson

ÅTVIDABERG2019-02-19 17:22

Den första februari i år noteras som det datum då Kopparvallen och Gamla gymnastiken överförts från Kopparvallen i Åtvidaberg AB (under likvidation), till kommunen.

– Kommunen har köpt anläggningarna av bolaget. Tillgångarna har flyttats, säger kommunens fastighetschef Kenth Rosén, som nu får driftansvaret för både Kopparvallen och Gamla gymnastiken.

Därmed börjar ett nytt kapitel om anrika Kopparvallen, som de senaste tio åren inte bara handlat om sportsliga upp- och nedgångar.

Det har också handlat om ekonomiska räddningsaktioner och tunga politiska beslut.

– Ja, det har varit en resa. Det har hela tiden kommit nya vägskäl att ta ställning till, säger biträdande kommundirektör Stefan Nilsson.

Arenabolaget Kopparvallen i Åtvidaberg AB bildades 2008. Kommunen, näringsliv och privatpersoner köpte in sig i bolaget och tog över arenan alltmedan ÅFF avancerade i tabellerna.

Några år senare, 2011 gick kommunen i borgen för 30 miljoner kronor. Med nya lån kunde arenabolaget uppgradera Kopparvallen. Det byggdes nya läktare och nya omklädningsrum anpassade för elitfotboll.

Under 2016 började det svaja.

Konstgräset behövde bytas ut. ÅFF gick från allsvenskan till superettan. Oron kring föreningens ekonomi och förmåga att betala hyra för arenan steg. Politiker talade om att välja mellan "pest eller kolera" när Stefan Nilsson konstaterade "obalans mellan kommunens ekonomiska risk och möjlighet till påverkan".

När övriga aktieägare inte ville skjuta till aktieägartillskott för nytt konstgräs tog fullmäktige istället beslut om ytterligare borgen.

Kommunen skulle ta över samtliga aktieposter och som ensam ägare ta ett långsiktigt ansvar för investeringar, drift och underhåll av Kopparvallen. På så sätt skulle risken för kapitalförstöring minimeras.

Så gott som samtliga aktieägare överlät sina aktier i bolaget utan ersättning. Aktiernas värde har diskuterats, då lånen visade sig överskrida tillgångarna och bolaget hade ett negativt eget kapital.

Ett undantag för inlösen gjordes. ÅFF skulle ersättas fullt ut för sitt innehav och inte riskera skada.

Bolaget löste in ÅFF:s aktier till ett värde om 1,8 miljoner kronor. ÅFF:s hyresskuld till arenabolaget reglerades. Därefter kvarstod en miljon kronor, som ÅFF fick som fordran på kommunen.

En revers mellan kommunen och ÅFF tecknades. Föreningen skulle få en hyressänkning för arenan med 100 000 kronor per år i tio år.

Under 2018 ändrade fullmäktige villkoren. ÅFF:s revers skulle löpande räknas av mot föreningens hyreskostnad.

– Det var på mitt initiativ. Det är bättre för kommunen att kvitta skulden direkt, så att vi får den ur världen, säger kommundirektör Robert Bredberg.

Kommunens ekonomichef Sofie Malm Höglund uppger att kommunens skuld till ÅFF:s nu är helt reglerad. ÅFF:s hyreskostnader för 2018 har uppgått till närmare en miljon kronor. Drygt 800 000 har reglerats genom att kommunen räknat av skulden.

Ett undantag finns. ÅFF har bestridit och fått anstånd med en faktura om drygt 150 000 kronor. Orsaken uppges vara oklarheter i de bokningar som kommunen fakturerat ÅFF efter.

­– ÅFF har fått anstånd med den och det ska utredas vidare, säger Sofie Malm Höglund.

För ÅFF och övriga föreningar inom kommunen gäller fortsatt samma hyra för Kopparvallen som gällt de två senaste åren, det vill säga 650 kronor i timmen.

Driften av Kopparvallen beräknas kosta 4,3 miljoner kronor.

Fastighetschefen Kenth Rosén räknar med att få in motsvarande i hyresintäkter under året.

– De fördelas på ÅFF, andra föreningar och gymnasieskolan som hyr för fotbollsgymnasiet.

Gamla gymnastiken har under de senaste tio åren sålts flera gånger. Nu är byggnaden, som en gång var kvarn och idag rymmer en mindre idrottshall, tillbaka hos kommunen.
Gamla gymnastiken har under de senaste tio åren sålts flera gånger. Nu är byggnaden, som en gång var kvarn och idag rymmer en mindre idrottshall, tillbaka hos kommunen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!