Kopparn förenar även om gruvorna sinat

Falun och Åtvidaberg har kopparn gemensamt. Nu öppnas möjligheten för samarbete mellan Världsarv Falun och Brukskultur Åtvidaberg.

Per-Eric Ullberg Ornell, Leif Löfberg  och Fredrik Sandberg representerar  Världsarv Falun som bjutis till Åtvidaberg för kommande samarbeten och utbyten.

Per-Eric Ullberg Ornell, Leif Löfberg och Fredrik Sandberg representerar Världsarv Falun som bjutis till Åtvidaberg för kommande samarbeten och utbyten.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2018-09-22 18:30

– Vi var på studiebesök i Falun förra året. Då passade vi på att bjuda hit representanter för Världsarv Falun, berättar Gunnar Serrander som är engagerad i Brukskultur och som under två dagar guidat besökare från Falun i Åtvidaberg.

Utöver kopparn finns en nutida gemensam nämnare mellan orterna, Dalarnas landshövding Ylva Thörn som kommer från Åtvidaberg.

– Jo, Ylva har förmedlat kontakten, säger Gunnar Serrander.

Falun och Stora Kopparberget har en särställning som landets främste kopparproducent. Idag är industrilandskapet runt Stora Kopparberg världsarv och en viktig del av besöksnäringen i Dalarna.

Åtvids bergslag, med framförallt Bersbo och Mormorsgruvan, var under 1800-talet landets näst störste kopparproducent.

Roy Andersson, arkivansvarig på Brukskultur Åtvidaberg tvekar inte att kalla Falun för storebror i sammanhanget.

– Vi kan lära oss mer och inspireras av Falun, säger han och vill gärna se samarbeten kring dokumentation, forskning och utställningar.

Redan under gruvdriftens dagar hade Falun och Åtvidaberg utbyten, till exempel under slutet av 1700-talet.

– Då hade utvecklats en speciell sorts smältugn i Åtvidaberg. Man skickade smältare till Falun för att visa hur den fungerade.

Delegationen från Världsarv Falun har haft ett välfyllt schema för besöket i Åtvidaberg; Bruks- och Facitmuseet med information om arkivsamlingarna och ekomuseum med besök på Garveriet Viaholm, rundvandring i Åtvidaberg, besök på Adelsnäs och slutligen under fredagen besök vid de båda gruvlavarna Bersbo.

Vid Adelswärdska schaktet ansluter Carina Jarhall i föreningen Bersbo Koppargruvor för att engagerat berätta om det stora projektet som rädda den mäktiga laven till eftervärlden.

– Det ska vara klart hösten 2020.

Engagemanget imponerar. Fredrik Sandberg, länsantikvarie på länsstyrelsen i Dalarna och delaktig i världsarvsrådet i Falun sammanfattar vad han tar med sig från studiebesöken:

– Jag har sett bra exempel på hur identitet och engagemang hänger ihop. Det finns ett bra och spännande driv i Brukskultur. Jag är också nyfiken på den fortsatta utvecklingen av kulturcentrum i Åtvidaberg, där man tar vara på ortens historia.

Leif Löfberg och Per-Eric Ullberg Ornell i världsarvets vänförening i Falun tar med sig frågan om framtida samarbete hem.

– Brukskulturs entusiasm och arbete är en förebild. Vi kommer gärna tillbaka, säger de.

Världsarv Falun

Industrin vid Falu Gruva bidrog till formandet av Sveriges moderna industrisamhälle. I världsarvet Falun ingår gruvan, innerstaden och det omkringliggande bergsmanslandskapet.

Falun skrevs in på Unescos världsarvslista 2001.

Världsarvskommitténs motiverade med:

"Det historiska industrilandskapet kring Stora Kopparberget och Falun utgör ett av de främsta områdena för gruvhantering och metallproduktion. Gruvdriften upphörde vid 1900-talets slut, men har genom många århundraden haft ett starkt inflytande på teknisk, ekonomisk, social och politisk utveckling i Sverige och Europa."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!