Under våren 2019 köpte Thorbjörn Holst-Larsen köpte den stora hotell - och konferensanläggningen ungefär två mil nordost om Åtvidaberg.
Pandemin åren därpå blev en tuff utmaning för anläggningen med hotell om 106 bäddar, restaurang, sporthall och konferensrum, med mera.
–Det har varit krävande, men nu får vi in bokningar igen. Under våren har vi någon bokning på 100 gäster, då det är helt fullt hos oss, säger Thorbjörn Holst-Larsen.
Parallellt med de ordinarie bokningarna är han i mån av plats redo att ta öppna sin anläggning för flyktingar. Diskussioner om uthyrning av omkring 50 platser tillfälligt, förs med kommunen.
Kommundirektör Robert Bredberg bekräftar kommunens intresse för Yxnerum och diskussionerna med ägaren.
– Han är verkligen beredda att hjälpa till. Men i vår ände handlar det om att få ut så mycket effekt som möjligt för pengarna, säger Bredberg och hänvisar även till LOU, Lagen om offentlig upphandlingar som sätter maxgränser för vilka belopp en kommun kan göra direktupphandling för.
Precis som Torbjörn Holst-Larsen uttrycker, ser Robert Bredberg att Yxnerum skulle kunna användas under kortare perioder.
– Som en slags transitlösning, säger Robert Bredberg.
Åtvidabergs kommun jobbar parallellt med flera andra boendelösningar, bland annat i tomma äldreomsorgslokaler inom Kopparsvanen, före detta förskolan i Göstas park samt med en del privata alternativ, som den före detta förskolan/flyktingboendet på Fasanstigen i Nygård.
Robert Bredberg framhåller att kommunen måste stämma av behoven med Migrationsverket för att inte hamna med en överkapacitet av boenden.
– Vi har inte obegränsade möjligheter att ingå avtal hur som helst.
Räknar kommunen med att få tillbaka samtliga kostnader för mottagande från Migrationsverket?
– Ja, det är vår utgångspunkt när vi går in och stöttar upp ett statligt uppdrag.