Staffan Danielsson har ställt flera frågor till kommunen. Bland annat om när hans fastighet i Dunketorp kan anslutas till stamfibernätet.
Corren ställer frågan till Mattias Gustafsson, verksamhetschef för gata och park på kommunens tekniska förvaltning som har ansvaret utbyggnaden av den digitala infrastrukturen.
Han svarar via mejl:
"Förutsättningarna för anslutning av samtliga områden på landsbygden finns tyvärr inte i dagsläget. För de fastighetsägare som har förutsättningar att genomföra grävningen själva stöttar kommunen genom att tillhandahålla material i form av brunnar och ledningar samt att teckna markavtal med berörda markägare. Några andra former av stöttning till slutkunder finns idag inte beslutade."
På följdfrågor om förtydligande svarar han:
"Sträckan efter brunnen vid Dunketorp är inte på något sätt olämplig för en framtida huvudstam. Vid en framtida utbyggnad av nätet i området kommer det med stor sannolikhet att monteras flera brunnar på sträckan för ett så kort accessnät (den fiber som går från brunn till fastighet, reds anm) som möjligt. Placeringen av brunnen är gjord utifrån att läget passar för en framtida utbyggnad och förtätning."
Staffan Danielsson har vädjat till kommunen om att söka statliga projektbidrag via Post- och telestyrelsen:
Lars-Åke Bergstrand (S), ordförande i tekniska utskottet, som är kopplat till den tekniska förvaltningen, menar att kommunen är aktiv.
– Vi söker de bidrag vi kan. Vi gräver så mycket vi kan för de pengar vi har. Vi jobbar för att så många som möjligt ska få fiber.
Mattias Gustafsson svarar i mejl:
"Eftersom att konkurrensen om stödmedel är stor söker kommunen stöd utifrån gällande förutsättningar och i de områden där vi ser att vi har störst chans för tilldelning. Kommunen kan inte prioritera enskilda fastighetsägare utan ska använda tilldelade investeringsmedel i de områden där det får störst effekt för kommuninvånarna som helhet. Detta betyder dock inte på något sätt att området inte kan komma att vara aktuellt i framtiden."
På frågan om kommunen kan agera snabbare i områden med dålig mobiltäckning svarar Mattias Gustafsson:
"Under 2023 pågår en kartläggning över kommunens mobiltäckning. Den kommer att vara en del i kommunens arbete gällande prioriteringar av eventuella framtida utbyggnadsområden."