Kommunens löner: Så mycket mer tjänar männen

Drygt 2 000 kronor. Så stor är skillnaden i medellön mellan män och kvinnor i kommunen. SD vill nu i en motion att kommunen jobbar för jämställda löner – ett arbete som redan pågår.

I Åtvidabergs kommun tjänar männen i snitt över 2000 kronor mer än kvinnorna varje månad.

I Åtvidabergs kommun tjänar männen i snitt över 2000 kronor mer än kvinnorna varje månad.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2021-10-05 07:00

I en motion till fullmäktige pekar Richard Svensson (SD) på löneskillnader mellan kommunanställda män och kvinnor.

Han hänvisar till en genomgång i kommunstyrelsen under våren och skriver:" Där kunde man tydligt se att lönerna för män som arbetar i kommunen ligger betydligt högre än för kvinnor."

Genomgången gjorde i samband med redovisning av bokslutet för 2020. Av den framgår att medellönen för tillsvidareanställd personal är 31 327 kronor i månaden. 

För kvinnorna uppgick medellönen till 30 811 kronor i månaden och för männen 33 314 kronor i månaden.

– Löneskillnaden mellan könen är över 2 000 kronor, säger Richard Svensson som med sin motion vill att kommunen drar igång ett arbete för jämställda löner och nämner som exempel Region Östergötlands arbete för jämställda löner. 

Kommunen har redan ett pågående arbete för jämställda löner. 2017 antog fullmäktige en plan för jämställdhet och mångfald. Här framgår att kommunen ska "verka för jämställda löner och att osakliga skillnader mellan könen vid lönesättningar inte förekommer." Vid lönesättning ska utgångspunkten vara befattning, kompetens och prestation". 

Hur kommer det såg då att det skiljer över 2 000 kronor i månaden mellan könen?

– De siffror som redovisas i bokslutet säger inte allt, säger Monika Holmberg, HR-chef i Åtvidabergs kommun. 

– Det vi redovisar i bokslutet är totalen. Det är snittet av män och kvinnors löner, men siffrorna tar inte hänsyn till vad man jobbar med.

Monika Holmberg talar om både mekanismer och faktorer bakom lönestatistiken.

– Olika yrken har olika lönenivåer. Vi har en könsuppdelad arbetsmarknad i hela landet. I kommunen är bara 20 procent av de anställda män och det kan göra statistiken snedvriden.

Hon ger exempel : fler män i kommunen har tjänster som kräver högre utbildningsnivå och fler män är i yrken, där den privata sektorn konkurrerar om arbetskraft bland annat genom lönesättning. Dessutom, i Åtvidaberg är de högst betala tjänstepersonerna män. 

 – Vi gör vad vi kan idag, bland annat jobbar vi för heltid som norm. Vi vill också uppnå att samma och likvärdiga jobb ges likvärdig lön. 

Enligt jämställdhets- och mångfaldsplanen ska lönekartläggningar genomföras årligen för att systematiskt granska lönestrukturen. Utifrån den ska eventuella felaktigheter justeras så snart som möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!