Så många får bidrag från gamla stiftelser

39 personer sökte bidrag ur de gamla stiftelser som kommunen nu avvecklar. 36 av dem beviljas bidrag i en första omgång.

De flesta som sökte om bidrag när kommunen avvecklar gamla fonder får sina ansökningar beviljade.

De flesta som sökte om bidrag när kommunen avvecklar gamla fonder får sina ansökningar beviljade.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2023-02-14 14:00

Ett 20-tal gamla stiftelsefonder som kommunen förvaltat, avvecklas nu. Omkring 180  000 kronor som finns kvar i stiftelserna kommer att gå till enskilda med låga inkomster. 

I december förra året öppnade kommunen en första ansökningsomgång. Kravet är att de sökande ska vara folkbokförda i Åtvidabergs kommun och som ensamstående ha en årsinkomst på maximalt 193 200 kronor. Med fler i hushållet gäller en samlad årsinkomst på 193 200 kronor plus 48 300 kronor per ytterligare person. 

39 enskilda sökte. Nu har kommunen beviljat 36 av dem att ta del av stiftelsepengarna. 

De får som lägst 1 500 kronor per hushåll och som högst 7 500 kronor. Skillnaden i hur mycket som betalas ut beror på var i kommunen de sökande bor. De olika stiftelserna har haft olika geografiska avgränsningar.

Bidragen betalas ut i slutet av februari. För de som missat att söka kommer ytterligare ett tillfälle i mars.

Om någon sökande har ekonomiskt bistånd, innebär det att de mister biståndet? 

– Flera kommuner som förvaltar stiftelser har ett undantag i sin regler så att bidrag från kommunens "egna" stiftelser inte räknas som en inkomst i bedömningen av ekonomist bistånd. I Åtvidabergs regler finns inget sådant uttryckligt undantag, vilket gör att det alltid måste göras en individuell bedömning. Huvudspåret är dock som de flesta andra kommuner även gör, att bidraget inte ska medräknas som en inkomst vid bedömningen, svarar kommunens stabschef Mattias Geving i ett mejl. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!