Kommunalrådet i socioekonomiskt välmående Lomma kommun strax norr om Malmö har väckt en hel del uppmärksamhet i riksmedia.
Han sticker ut som moderaten som kommunaliserat den privata äldreomsorgen.
En kanske ovanlig hållning för en moderat kommunpolitiker?
– Ja, men jag tror att fler Moderatledda kommuner skulle våga förflytta sig i de här frågorna, säger han.
Lomma kommun med 25 000 invånare har idag 150 platser i särskilt boende, bara något fler säbo-platser än Åtvidabergs kommun. I mer än 15 år överlät kommunen driften på privata utförare. Bolagen skiftade. I enkäter gav brukare äldreomsorgen bottenbetyg. En granskning av tidningen Sydsvenskan visade att äldre rasat i vikt, fått fel mediciner och legat flera timmar i urin och avföring. En vanlig orsak var underbemanning.
– Det blev bara sämre och sämre. Vi försökte allt. Vi bytte leverantörer, vi hade möten, beslutade om viten och avtalade om kvalité. Men det går inte att avtala sig fram till kvalité, säger Robert Wenglén.
– Till slut hade vi inget val. Det var i huvudsak ett pragmatiskt beslut att återkommunalisera äldreomsorgen.
Resan blev lång och pågår fortfarande. Omställningen förbereddes under ett år.
Blev det bättre?
– Ja, absolut. Det har blivit bättre sedan vi tog hem säbo. Vi ger till exempel tid för kompetensutveckling, fem timmar i veckan.
Robert Wenglén motiverar återtagandet med flera argument: kommuner ska kännetecknas av likställighet och likvärdighet, vara transparenta och drivas utan avkastningskrav.
– Det går inte hand i hand med marknadslogik. En del kallar det valfrihet att det finns privata utförare, men vilka äldre väljer något annat om det inte passar?
I en debattartikel i Sydsvenskan från 2020 skriver Wenglén: "Det går att få mer ”pang för pengarna” om äldreomsorgen drivs i kommunal regi".
Står du för det idag också?
– Ja. Vi tillsätter en summa pengar och vill få ut så mycket äldreomsorg som möjligt för dem. Vi har inga avkastningskrav.
Men helt nöjd är han inte. Även i Lomma blåser det motvind.
– Äldreomsorgen har tre stora frågor att arbeta med: kontinuitet, kompetensutveckling och kompetensförsörjning.
Han återkommer till begreppet rådighet– att kunna styra över innehållet, men också att kunna göra något när medborgare klagar.
– Nu kan medborgare skälla på mig om det inte fungerar och jag har full rådighet att ta det vidare.