En lång historia om Åtvidabergs enda campingplats får nu ny ett nytt kapitel.
– Vi har drivit campingen sedan 2003, säger Börje Johansson, ordförande i Åtvidabergs bandyklubb och ger en bakgrund:
– Då tog vi över bandyplanen från kommunen och åtog oss samtidigt att driva campingen. Det har varit ett sätt för oss att få in pengar till klubben.
Fram till 2014 låg campingen på Bysjöstrand. När det skulle byggas bostäder på marken fick campingen flyttas.
– Då sa kommunen att en ny camping skulle lösas snabbt.
Så blev det inte. Flytten till gamla Kanonvallen, en grusad yta i anslutning till badplatsen, har varit tillfällig i väntan på en permanent placering.
Under åren har ett gammalt servitutsavtal mellan kommunen och Baroniet aktualiserat placeringen av campingen. Servitutet tecknades när kommunen 1981 köpte marken vid nuvarande badplatsen av Baroniet.
Med stöd av det har Baroniet hävdat rätten att kunna begränsa bebyggelse och menar att en camping inte är lämplig i det område som servitutet gäller. Kommunen tecknade efter dialog med Baroniet en tillfällig överenskommelse som gäller året ut. Campingen med stugorna skulle få vara kvar hela 2020.
– Det har gått sju år nu sedan vi flyttade campingen, konstaterar Börje Johansson som nyligen fått kommunens uppsägning av arrendetavtalet via mejl.
– Målet är att flytta campingen, säger kommunens mark- och exploateringsingenjör Klas Liljestrand och hänvisar till arbetet med en ny detaljplanen som ska gälla för Edbergaområdet.
– Vi väntar på att den ska vinna laga kraft. Därefter kan campingen flyttas.
I planförslaget finns bland annat en ny plats för camping. Den ligger ett par hundra meter bort från grusplanen, i ett hörn av Edbergafältet.
– Vi vill inte flytta dit. Vi tycker att campingen ska ligga där den ligger, säger Börje Johansson bestämt.
Han uttrycker tydligt att kommunen borde låta campingen vara kvar och ta konsekvenserna om Baroniet skulle begära en rättslig prövning av servitutet.
I detaljplaneförslaget förelås också att kommunen ska upphäva servitutavtalet eftersom det hindrar kommunens användning av området.
Jonas Nilsson, vd på Baroniet har motsatt sig en sådan upphävning och menar att servitutet var en förutsättning när Baroniet sålde marken vid nuvarande badplatsen till kommunen.
– Kommunen har en juridisk och moralisk skyldighet at följa servitutet, säger han och tillägger att förslaget om flytt av campingen är bra.
– Däremot säger vi inte något om hur bandyklubben och kommunen kommunicerar. Arrendeavtalet är en sak mellan dem.
På kommunen konstaterar Mari Solbrekken, tillförordnad enhetschef inom samhällsplanering samt planarkitekt att bandyklubben inte lämnade några synpunkter när det nya detaljplaneförslaget var ute på samråd under sommaren.
– En planarkitekt träffade bandyklubben under våren och berättade om förslaget på plats. Då fick vi intrycket av att klubben var med på att flytta campingen, säger Solbrekken.
Börje Johansson menar att klubben väntat på dialog från kommunen, men han är samtidigt uppgiven:
– Vi orkar inte tjafsa längre om detta. Vi behöver campingen för att klara våra åtaganden med bandyplanen, säger han.
I dagarna kommer planförslaget ut för granskning. Det innebär att den som har synpunkter får en sista chans att tycka till innan kommunstyrelsen och fullmäktige under nästa år tar beslut om den nya detaljplanen.