Kommunen missade att spärra konton

Det ska inte vara möjligt. Ändå hade en god man tillgång till en stor summa pengar som var huvudmannens. Mannen som tjänstgjorde som god man misstänks nu för förskingring.

ÅTVIDABERG2012-10-23 06:30

Det var vid en granskning av årsredovisningar för 2008 och 2009 som kommunen upptäckte att det inte stod rätt till i ett ärende.

- På sätt och vis var det lätt att upptäcka. Det var så pass gravt, säger Kristina Andersson, som då arbetade vid kommunens överförmyndarexpedition.

Förundersökning

Huvudmannen är avliden och det var dödsboet som polisanmälde den gode mannen.

I förra veckan berättade Corren att mannen nu misstänks för att förskingrat 760 000 kronor genom att föra över huvudmannens pengarna till egna eller andra personers konton och sedan underlåtit att redovisa detta. Åklagarkammaren i Linköping har inlett en förundersökning om grov förskingring.

Även på kommunen har den misstänkta förskingringen fått ett efterspel.

- Det är en jättetråkig historia, men jag är glad att vi upptäckte den, säger Kristina Andersson.

Max 20 000 kronor

Egentligen ska det vara omöjligt för en god man att komma över så stora belopp som i det aktuella fallet. Lagstiftning anger att huvudmannens pengar ska vara spärrade för uttag, men praxis ger möjlighet för den gode mannen att hantera transaktionskonton på runt 20 000 kronor.

- Enligt vår egen handbok är beloppen begränsade till 15-20 000 kronor, säger Jonas Fredriksson, som är sekreterare i kommunens överförmyndarnämnd.

Om huvudmannen har och skulle behöva använda större summor, till exempel för inköp av dyrare kapitalvaror eller köp av tjänster, måste huvudmannen via kommunen begära uttag från spärrade konton.

- Det är ett skydd, en garant för både huvudmannen och ställföreträdaren.

Skärpts

Fram till 2010 var överförmyndaren politiskt tillsatt av fullmäktige. Trots de stora krav som vilar på en överförmyndare var resurserna knappa.

Flertalet av huvudmännens konton var inte spärrade enligt praxis.

- Arbetssituationen för överförmyndaren var svår, säger Kristina Andersson.

- Det är inte säkert att överförmyndaren hade rätt förutsättningar, säger Jonas Fredriksson.

Efter att kommunen upptäckt bristerna har hela verksamheten kring överförmynderiet skärpts. En nämnd har inrättats och handläggartiden utökats.

- Vi har en bra organisation i dag. Och organisationen är bättre riggad för att hitta fusk än tidigare, säger Jonas Fredriksson.

Noll tolerans

I dag råder nolltolerans. Nämnden ska också polisanmäla det som uppfattas som brottsligt. Kraven på de gode männen har skärpts.

- De gode männen tyckte det var jobbigt i början. Men om man ser på vilket viktigt uppdrag de har för sina huvudmän plus att kommunen kan bli skadeståndskyldig, så är det befogat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!