Kommunen får kritik för lupiner på nätet

Lupiner på kommunens hemsida föll inte i god jord. Varför göra reklam för en invasiv art? undrar en kvinna i en skrivelse till kommunen.

Kommunen får kritik för sitt bildval till sin hemsida. Lupiner hotar den biologiska mångfalden.

Kommunen får kritik för sitt bildval till sin hemsida. Lupiner hotar den biologiska mångfalden.

Foto: Åtvidabergs kommun

ÅTVIDABERG2018-06-13 05:00

"Jag tycker att den stora bilden på barnet och den vuxna kvinnan bland lupinerna på er hemsida är olämplig. Det är en oerhört vacker bild men lupinen är en invasiv art som förstör miljön för våra inhemska växter på ängar och i dikeskanten. Lupinen tar över helt där den växer och till slut kan inga andra blommor växa där".

Så skriver en kvinna i en synpunkt till kommunen och ger några argument mot bildvalet med en invasiv art som lupin: "Ur ett längre perspektiv gör det att våra bin får svårare att överleva eftersom blomningssäsongen blir kortare med bara en art."

Bilden som kvinnan reagerat på finns på kommunens nya hemsida, som släpptes i slutet av maj.

Kommunens informationschef Helén Stenberg har tagit till sig av kritiken, men säger att de som hanterar bilder på kommunen inte kan ha vetskap om allt, däribland vilka växter som hotar den biologiska mångfalden.

– Det är omöjligt för oss att hålla koll på allt. Vi strävar efter att göra allt så bra som möjligt, men ibland blir det fel. Det är den mänskliga faktorn.

Kvinnan som skrivit till kommunen föreslår att kommunen byter bild: "till en annan blomsteräng som mer värnar den biologiska mångfalden så sprider ni inte reklam för en invasiv art?"

– Bilderna kommer att bytas regelbundet och vi ska byta nu i veckan iallafall, säger Stenberg.

Strax efter att kommunen publicerat bilden på lupinerna hölls den årliga Stora lupinbekämpardagen på initiativ av Fältbiologerna, som vill stoppa utbredningen av lupin genom att helt enkelt plocka eller gräva upp den.

Även Naturvårdverket uppmanar till bekämpning av lupin, bland annat i trädgårdar för att stoppa spridning till naturen. Blomsterlupinen kommer från Nordamerika och noterades första gången i Sverige som förvildad 1870 i Skåne.

Läs mer: Lupinerna tar över – nu ska de stoppas

Bilden med lupinerna är inte fotograferad i Åtvidaberg.

Kommunen använder sig i broschyrer och på nätet främst av bilder från bildbyråer. I huvudsak är det bilder som inte är tagna i Åtvidaberg.

– Det går åt otroligt mycket bilder och då räcker det inte med Åtvidabergsbilder, även om vi försöker hålla oss till Åtvidabergsbilder så mycket som möjligt, exempelvis när vi göra våra årsredovisningar, säger Helén Stenberg.

Med begränsad budget finns inte utrymme för att köpa in lokala bilder från fotografer, uppger Helén Stenberg.

– Vi är också extra försiktiga med människor på bilder nu, med tanke på GDPR (den nya dataskyddsförordningen).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!