Under måndagen las kommundirektör Robert Bredbergs utredning över kostnader inom individ och familjeomsorgen, IFO, fram för kommunstyrelsens planerings- och ekonomiutskott.
– Vi ställer oss bakom den, säger kommunalrådet Thomas Lidberg (S) som kommer att föra utredningen vidare till kommunstyrelsen och fullmäktige.
Med utredningen följer också ett politiskt direktiv: "Personalkostnader ska under året ses över och anpassas så att de för 2022 och framåt är i nivå med jämförbara kommuner".
– Utredningen visar att vi har för mycket personal inom IFO i jämförelse med andra kommuner. Vi vill komma i nivå med andra kommuner och vara som en genomsnittskommun, säger Lidberg.
Konkret kommer utredningen fram till att IFO inom Åtvidaberg i jämförelse med jämförbara kommuner ligger fyra, fem tjänster över snittet.
Thomas Lidberg uppger att det ligger på socialchefen att genomföra den översyn och anpassning av personalkostnader, som majoriteten ger i uppdrag.
Borde inte majoriteten uppge hur anpassningen ska ske?
– Vi säger inte hur man ska lösa detta. Vi vill ge förvaltningen en chans att lösa det här.
Kan det bli uppsägningar?
– Det är det absolut sista alternativet. Det kan finnas naturliga avgångar. Någon kanske slutar och man låter blir att återanställa?
Individ- och familjeomsorgen har dragits med underskott under flera år.
Det har uppmärksammats av oppositionsrådet Tommy Aarna (M) som vid upprepade tillfällen påpekat det som kallas nettokostnadsavvikelse och som visat att Åtvidabergs kommun i jämförelse med jämförbara kommuner har högre kostnader för sin socialtjänst.
– Uppsägningar är inte rätt sätt att lösa detta, menar han och påpekar att majoriteten i sin tilläggsbudget för året skjutit till medel för ytterligare en tjänst inom IFO.
– Det är ett haveri av majoriteten att så kort efter tilläggsbudgeten tala om neddragningar. Det är också fegt att lägga lösningen på socialchefen.
Tommy Aarna hade hellre sett ett övergripande reformpaket för hela individ- och familjeomsorgen än ett sparpaket riktat endast mot personalkostnader.
– Vi behöver gå igenom vilka problem vi har här och vad som kan göras åt dem. Vi vill genomföra en reform och driva arbetslinjen. Det handlar om att få in människor i sammanhang, istället för att lämna dem i bidrag och utanförskap.