Kommunalrådet som vurmar för gatukonst

Den är tråkigt betonggrå, muren i Tilasbacken mellan riksvägen och Stortorget. Om ett par veckor ska den målas, något som kommunalrådet Joakim Magnusson (C) ivrat för.

Joakim Magnusson (C) har engagerat sig för gatukonst i Åtvidaberg. Det är inte för att han brinner av iver att få måla själv, utan för att han ser andra värden som social hållbarhet. "Kreativiteten överlåter jag åt konstnären", säger han.

Joakim Magnusson (C) har engagerat sig för gatukonst i Åtvidaberg. Det är inte för att han brinner av iver att få måla själv, utan för att han ser andra värden som social hållbarhet. "Kreativiteten överlåter jag åt konstnären", säger han.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2020-09-10 10:00

Nyligen berättade vi att Åtvidabergs kommun är en av fyra kommuner i länet som i månadsskiftet september- oktober får besök av organisationen Artscape. 

16 gigantiska väggmålningar ska göras, två av dem i Åtvidaberg - Mässen och muren i Tilasbacken.

– Vi fick frågan om att delta tidigare i år, säger Joakim Magnusson som omedelbart nappade på att Åtvidaberg skulle medverka. 

Efter diskussion och överväganden i majoriteten (S+C+V+L) enades gruppen om att lägga förslag om att delta i Artscape i kommunstyrelsen. 

– Det fanns en tvekan först, men nu är vi överens om att det är bra, säger Magnusson.

Vi träffas mitt i Tilasbacken, gångstråket som ligger ovanför Willys-parkeringen och som leder upp mot Stortorget och som förbinder resecentrum med Åtvidabergs centrum. 

Gångvägen kantas av en stödmur i betong. Där vi står har någon lämnat spår på muren, med den sprayade texten BOG.

Stråket har i ortsutvecklingsprojektet BID 35 pekats ut som en otrygg plats i Åtvidaberg. Under projektet fick invånare markera otrygga platser i centrum och Tilasbacken var en av de platser som fick flest markeringar. 

Varför tror du att denna platsen uppfattas som otrygg?

– Jag tror att det är lite skymt här på kvällstid, även om belysningen är på. Miljön är lite nedsänkt och växtligheten bidrar säkert också. 

Joakim Magnusson är övertygad om att gatukonst kan vara trygghetsskapande och det är därför Tilasbacken valts ut som ett av de två objekten i Åtvidaberg. 

Han pekar också på att muren är ett så kallat medskapandeprojekt, där Artscape kommer att låta åtvidabergare vara med om att ta fram målningen. 

Exakt hur medverkan kommer att ske är inte klart än. Traditionellt sett har det handlat om att allmänheten får vara med och måla, men med tanke på covid-19 ses just nu olika möjligheter över.

Kostnaden för kommunens del för de båda målningarna landar på omkring 250 000 kronor. 

Är det värt den kostnaden?

– Ja, jag ser detta främst som social hållbarhet. Allmänheten får på något sätt vara med och forma samhället och vi skapar tryggare miljöer.

Konstnärerna som ska utföra målningarna ges konstnärlig frihet. Motiven är inte kända. 

– Det blir spännande att följa arbetet. Konst berör och det kommer alltid vara så att människor har olika uppfattningar om det är vackert eller inte. Det vackra i det här är det sociala och medskapandebiten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!