Kommunal tågade mot kommunens utlasningar

Under onsdagen skallade ropen: "Lasa inte ut, det måste bli ett slut".

Kommunal demonstrerar mot utlasningar

Kommunal demonstrerar mot utlasningar

Foto: Tord Olsson

ÅTVIDABERG2014-04-02 21:11

Kommunal i Åtvidaberg tågade från Kulturhuset till gamla kommunhuset, där kommunstyrelsen satt samlad över flera tunga ärenden.

Politikerna fick ännu ett ärende på bordet, frågan om kommunens stopp för vikarier som jobbat 300 dagar.

Den regeln kom, som Corren har berättat, till år 2009. Sedan dess har Kommunal tjatat om en ändring.

– Både för våra vikarier som slängs ut när det lärt sig jobbet, men också för våra medlemmar som ständigt måste lära upp nya vikarier, säger Eva Sagmar, Kommunals ordförande i Åtvidaberg strax innan demonstranterna tågar iväg.

Trots att det är arbetsdag lyckas Kommunal mönstra in över 50 personer (nästan bara kvinnor) i tåget. Med följer också Miljöpartiets nya språkrör Liona Fahlström och Karin Wennerberg med en illgrön skylt.

– Det är dags för ett värdigt Åtvidaberg. Någon som jobbat 300 dagar kan inte vara olämplig att få förtur till lediga tjänster, säger Karin Wennerberg.

Under armen bär Eva Sagmar 394 namnunderskifter för en förändring. Namnen har samlats in i personalrum inom kommunens verksamheter.

– Jag är tagen, nästan gråtmild över den stora uppslutningen, säger hon.

När demonstranterna ställer upp på rad utanför kommunhuset dröjer det inte länge innan kommunalrådet Lennart Haraldsson (S) kommer ut och tar emot namnlistorna.

– Vi har möte i personalutskottet nästa vecka. Jag ska ta upp saken där, säger han.

Vid en intervju med Corren tidigare under onsdagen är han något bekymrad.

– Det är komplext. När vi införde regeln om 300 dagar så hade vi 50 personer som blivit inlasade. Vi ville inte tvingas anställa, och i synnerhet inte personer utan utbildning för att senare säga upp dem.

Lennart Haraldsson berättar att han tagit kontakt med Ylva Thörn, biträdande partisekreterare inom Socialdemokraterna, med rötterna i Åtvidaberg och ansvarig för facklig-politiska frågorna i partiet.

– Vi måste få hjälp med hur partiet ser på det här, säger Haraldsson.

Han säger att utbildning måste löna sig och att kommunen måste sträva efter att ha personal som är utbildad för de uppgifter de ska utföra.

– Samtidigt så måste man tänka att den som jobbat i 300 dagar, också duger i 301 dagar. Vi måste lösa detta på ett smidigt sätt, men först se över konsekvenser och verkligen titta på denna fråga.

Tycker du att det är bra att Kommunal tagit upp de 300 dagarna igen?

– Ja, det kan väl säga att jag tycker.

En av demonstranterna, Ann-Marie Georgson, som jobbar natt inom kommun-rehab hoppas att demonstrationen och namnlistorna ger effekt.

– Vi lägger ner mycket arbetstid på att lära upp nya. Det är frustrerande..

Ingegerd Rosén Fred, kommunanställd sjuksköterska inom hemsjukvården stöttar Kommunal och ser hellre rutinerade vikarier än ständigt nya.

– Även vi får lära upp nya vikarier. De är mera osäkra och ringer mycket oftare med flera frågor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om