Vikarier inom Åtvidabergs kommun får inte fortsätta arbeta efter 300 dagars anställning. Fackförbundet Kommunal har slagits mot principen sedan den infördes. I april 2014 genomförde facket en manifestation utanför kommunhuset. Fast anställda undersköterskor har i Corren vittnat om de negativa konsekvenserna av 300–dagarsregeln. Även sjuksköterskor har reagerat: "Även vi får lära upp nya vikarier. De är mera osäkra och ringer mycket oftare med flera frågor", sa Ingegerd Rosén Fred i Corren 2 april 2014. Nu blandar sig LO i striden mellan facken och kommunen. Tobias Baudin, LOs förste vice ordförande, besökte hemtjänstpersonal i Åtvidaberg i februari. Baudin ligger sjuk i influensa men hänvisar till sin debattartikel i Corren 26 februari. Där skriver han att "Vi förväntar oss krafttag mot de otrygga anställningarna."
Magnus Hesse (M) är ansvarigt kommunalråd och ordförande i personalutskottet. Han släcker inte hoppets låga: "Vi ska finna en lösning på det här, och det får inte bli en långbänk.".
Ett beslut före 2018, alltså?
– Ja, absolut.
Politikerna har gett Monika Holmberg, HR–chef, i uppdrag att "utreda och kartlägga": "Vi måste få en tydlig bild av situationen, hur många vikarier som berörs, osv", säger Hesse. Eva Sagmar välkomnar beskedet men vågar inte ta ut någon "seger" i förskott. Sagmar och Kommunal har inte hört något från personalutskottet: "Det förvånar mig, men jag hoppas att de kontaktar oss under den kommande processen. Vi sitter ju inne med kunskap om hur 300–dagarsregeln fungerar och vad som behöver göras för att vård– & omsorgsyrkena i Åtvidaberg ska bli attraktiva."
Eva Sagmar framhåller utbildningens betydelse: "De växande behoven visar att till exempel utbildade undersköterskor behövs. Därför måste kommunen erbjuda utbildning för de anställda. Som det är idag betalar kommunen inte för en utbildningsplats på Komvux i Linköping."
Tobias Baudin framhåller Umeå som ett pedagogiskt efterföljansvärt exempel för Åtvidaberg. Där beslutades nyligen att visstidsanställda garanteras rätten till tillsvidareanställning efter två år. "Verkar intressant", säger Eva Sagmar: "Så som vi har det i dag kan det inte fortsätta, det är ett enda stort slöeri med människor och pengar."
torbjorn.gustavsson@corren.se