– Fantastiskt gott, säger Ulf Nilsson om den värmande soppan som kommunens kostenhet bjuder på under onsdagen tillsammans med kalljästa lunchbullar och hummus på svenska åkerbönor.
Soppan är vegetarisk och klimatsmart, tillagad bland annat på svenska morötter.
– Kanonbra, säger Ulf Nilsson som tillsammans med hustrun Inger äter alltmer grönt hemma.
– Vi försöker minska på köttet. Det blir en del wokat med mycket grönsaker och mindre kött.
Utöver soppa och information om hur kostenheten arbetar utifrån hållbarhetsperspektiv bjuds information från kommunens samtliga förvaltningar.
Maria Gustafsson visar Björsäters förskolas arbete, där barnen bland annat odlar egna grönsaker och sorterar sopor.
– Vi har hållbarhetsarbete och miljön i fokus och vill lära barnen hur viktigt det är. Vi jobbar nu för att bli certifierade med grön flagg.
Den flaggan har redan Alléskolan, som också visar hur skolan arbetar för att nå hållbarhetsmål.
Kommunens samhällsbyggnadsförvaltning visar elcyklar och informerar om solelenergi. Hållbarhetsstrateg Yasmine Dernelid talar gärna om kommunens fem hållbarhetsmål:
*Ett tryggt och robust samhälle,
*Hållbar konsumtion och resursanvändning,
*Energieffektiv och fossilfri,
*Kemikaliesmart,
*Vård och utveckling av naturområden.
– Alla fem är lika viktiga och hänger samman. Jobbar man med en av dessa, så bidrar man till de andra, säger Yasmine Dernelid.
Återbruket finns också på plats på torget. Verksamheten startades som ett sysselsättningprojekt och sysselsättning är fortfarande huvuduppgiften. Idag drivs en second hand- och återbruksbutik på Åssagården, där det bland annat säljs smycken, tillverkade av bestick.
Joakim Svensson, klimat- och energirådgivare passar på att tipsa om lördagskvällens Earth hour, världens största miljömanifestation. Mellan kl 20.30–21.30 släcker människor över hela jorden lampor, i år utifrån temat: "Ett hållbart liv på vår enda planet". Liksom förra året samverkar kommunen med Åtvids församling och Åtvidabergs fotoklubb.
Stora kyrkan hålls öppen kl 20–20.50 med korta föredrag, musikunderhållning av ungdomar och fotoutställning. Det bjuds på kaffe efteråt och besökarna uppmanas att ta med sig egen mugg.
– Muggen har blivit ett kul koncept, säger Joakim Svensson som uppmanar åtvidabergare att dela gemenskapen i Stora kyrkan när ljuset släcks ner.