Keramik ger liv åt B-Fabriksgränden

Den gamla smedjan i gränden har fått nytt liv. Vacker keramik i vitt och svart möter gammalt tegel från Falerum.

Foto: Lotta Willsäter

ÅTVIDABERG2015-05-09 10:00

Susanne Nyhlin Åstrand visar vägen från Mässen. Vi går in i gränden som fått namnet B-fabriksgränd. Här ska Åtvidabergs nya bibliotek och kulturcentum växa fram.

En del i visionen är hantverkare. Keramikern Susanne Nyhlin Åstrand är först på plats.

– Här är det, säger hon och öppnar en tung och nött industriport med förstärkningar nog att stå emot en skenande truck.

Innanför en sluss öppnar sig ett ljust rum. Solen flödar in genom generösa fönster och möter de vitrappade väggarna. Här och var bryter tegelväggen, vars stenar producerats i Falerum, fram.

Hyllor, bord och antika möbler ger plats åt brukskeramik; muggar, fat, skålar, ljusstakar, dekorationer, kannor, allt i vitt eller svart.

– Jag tycker det är fint så, säger Susanne och fyller i att hon gärna inreder i vitt och svart.

När kommunen tipsade om den gamla smedjan förra året hade Susanne sin verkstad och ateljé på Verksgatan, ett stenkast bort. Maken Ingmar Åstrand har ett gott och vältränat öga för gamla hus. Han såg möjligheter genom fönster svärtade av smuts och tungt gröna väggar.

– Han har den blicken och kunde se hur man kan forma rummet, säger Susanne.

Ett rum i rummet skapades. Istället för en sluten vägg satte Ingmar in gamla fönster som suttit på Stäckö skola. Från sin nya verkstad ser Susanne ut i utställningsrummet som påminner om ett vardagsrum. Hon har ljus, rymd och en arbetsmiljö som inspirerar.

Keramiken är en stor del av livet, men inte hela. Susanne arbetar med daglig verksamhet inom omsorgen i Linköping till 75 procent. Inte oväntat med kreativa uppgifter:

– Min chef kallar mig konstnärlig ledare.

Efter jobbet väntar verkstaden. Ett par timmar varje kväll formas lera till gods, torkas, bränns, glaseras och bränns på nytt. Det blir många ensamma timmar som varje år så här i maj, bryts av Åtvds konstrundor och besökare.

– Det är årets händelse för mig. Utan konstrundan skulle man jobba som i blindo. Det betyder mycket att höra besökare prata om det man gör. De brukar säga att de tycker om det, man blir jätteglad.

Årets konstrunda blir den första i de nya lokalerna. Susanne hoppas att besökarna hittar vägen ner i gränden.

På tal om gränd, Fabriksgränden utanför kanske signalerar fabrikstillverkning. Men inte. Serieproduktionen har inte hittat till smedjan.

– Jag vill att det jag gör ska vara unikt. Ingen mugg eller skål är exakt som en annan.

Konstrundorna invigs på torsdag i näraliggande Mums-lokalen. 45 konstnärer medverkar och sina ateljéer öppna fram till och med lördagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om